De politie kwam toch even informeren of de KWIEK'ers wel vrijwillig tegen de muur stonden.
De politie kwam toch even informeren of de KWIEK'ers wel vrijwillig tegen de muur stonden. (Foto: )

KWIEK'ers krijgen nieuw startpunt

Op dinsdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur loopt er een groep enthousiaste KWIEK'ers door Aalst. KWIEK'ers, het woord zegt het al, blijven langer kwiek door dagelijks te bewegen. Deelname is gratis en er is begeleiding door vrijwilligers die iedere keer weer nieuwe oefeningen weten te vinden en de groep blijven enthousiasmeren. De deelnemers zijn te zien in het dorp: mensen die balanceren over de stoeptegels of op een bankje hun beenspieren oefenen.

WAALRE - Ellen Beusen-Kortooms ging in gesprek gegaan met de actieve deelnemers. Allereerst natuurlijk de vraag helpt het, dat KWIEK'en? De deelnemers lopen de route graag, vooral om het lichaam te onderhouden; 'om niet vast te roesten. En het is effectief': 'Ik voel dat ik veel soepeler ben in mijn schouders'! en 'ik voel me beter sinds ik met de route meeloop'.

En de schaamte, het is toch bewegen in de openbare ruimte. Iedereen kan je zien, natuurlijk is dat ook de bedoeling van KWIEK, zien bewegen doet bewegen, maar toch? Schaamte speelt totaal geen rol: 'Nee! Helemaal niet'! en 'ik dacht wel dat ik dat zou hebben voordat ik begon, maar eenmaal hier was het allemaal gewoon. Dat komt natuurlijk ook doordat wij met een groep zijn en de sfeer super is'.

Politie
"We krijgen ook heel veel leuke reacties. Een paar weken geleden stopte een politieauto bij de oefening armen rekken. Dat hoort te gebeuren bij de twee lantaarnpalen met stickers als meetpunten. Dan staan er 4 mensen te oefenen en de rest kijkt toe. Dus wij hebben een muur uitgekozen. Dan kunnen we allemaal tegelijk oefenen en we proberen iedere maand een steentje hoger te komen. Daar stonden wij dan met ons gezicht naar de muur, armen in de lucht. Maar het beeld riep bij de politie toch vraagtekens op, ze kwamen even informeren of wij daar wel vrijwillig stonden."

En is het leuk? "Het is ook een sociaal uitje, we lachen veel tijdens de route." En het groepsverband zorgt ook voor een stok achter de deur want het wordt opgemerkt als je er een keer niet bent. "We motiveren elkaar onderling om bezig te blijven."

De koffie
Daarom is ook het koffie drinken, na afloop van dat uur bewegen, zo gezellig. Dat hoort bij KWIEK en helaas bleek dat de afgelopen weken een probleem. 't Hazzo kan, met haar beperkte openingstijden, geen koffie meer aanbieden dus dat zorgde voor een zoektocht door Aalst.Er kwam een geweldig voorstel: De KWIEK'ers zijn welkom bij de nieuwe Kringloopwinkel de Kempen Waalre aan de Burg. Mollaan 50, naast de Action.

Vanaf dinsdag 4 december start de KWIEK-route bij de Kringloopwinkel, iedereen is welkom. Na afloop mogen de deelnemers daar plaats nemen aan de koffietafel voor een gratis kopje koffie. Een geweldig gebaar, misschien kan het uitgespaarde koffiegeld gebruikt worden voor een aankoop in de nieuwe Kringloopwinkel.

Meer berichten