Dani van Doorn schreef de streekroman ‘Anna’s twijfels’ die zich afspeelt in Waalre-dorp. Foto: Theo van Sambeek.
Dani van Doorn schreef de streekroman ‘Anna’s twijfels’ die zich afspeelt in Waalre-dorp. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

'Anna's twijfels' speelt zich af in Waalre

De tijd rond 1900 heeft Dani van Doorn, schrijfster van feel good romans, altijd geïntrigeerd. Onlangs verscheen van haar hand de roman 'Anna's twijfels'. Een historische streekroman die zich afspeelt in Waalre-dorp.

WAALRE - Heemkundekring Waalres Erfgoed schreef lovende woorden over het boek en ook de Nederlandse Bibliotheek Dienst geeft het een mooie recensie. Een goede reden om nader kennis te maken met Dani van Doorn, die tot voor enkele jaren inwoner was van Waalre.

Van Doorn schreef in het begin een kinderboek en ging daarna over op romans, Anna's Twijfels is haar vierde roman. Daarnaast publiceerde ze ook een prentenboeken. Waarom een roman af laten spelen in de vorige eeuw? "Ik vind de jaren rond 1900 een prachtige tijd om over te schrijven en ben al zeven jaar bezig met research over die periode. De dames droegen sierlijke kleding, gebruiksvoorwerpen werden prachtig gemaakt, maar er was ook bittere armoede. Er was geen riool, geen elektriciteit of stromend water, daarin liep de Kempen achter op de Randstad. In die jaren veranderde er veel voor de mensen. Net als nu was er veel in ontwikkeling in techniek: met de opkomst van auto's, de telefoon, fotocamera's, film en in de politiek. Er waren bomaanslagen. De Eerste Wereldoorlog was in opkomst. Toen had je ook vrouwenemancipatie en zakenvrouwen. Dat inspireerde mij om een historische streekroman te schrijven. Ik had het verhaal in hoofdlijnen in mijn hoofd en zag, toen ik me er meer in ging verdiepen, hoe mooi de historie van Waalre er in past. In het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven ging ik op zoek naar meer achtergrond informatie."

"Waalre was in die tijd een rijk dorp, onder andere bekend door de valkenjacht. Ik wil de mensen bewust maken van dit historische erfgoed en de rijke geschiedenis. Heemkundekring Waalres Erfgoed heeft het boek nagelezen op inhoud en waar ik dialect gebruikte, of dit juist is gespeld. Er komen mensen en locaties in het verhaal voor die echt (hebben) bestaan. Het verhaal van Anna van Bergen, een Rotterdamse zakenvrouw, begint in 1912. Het is een vrolijk fictief verhaal met een beetje drama, maar ook met ironie en humor. In die tijd werd het Klooster aan de Hoogstraat gebouwd dat er nog steeds staat. Anna erfde een landgoed in Waalre en vertrok vanuit Rotterdam naar ons dorp. Dat was voor deze pittige stadse dame een hele omschakeling. Daarbij ze is nog vrijgezel, dat leidt tot allerlei romantische ontwikkelingen. De confrontaties met haar rentmeester maken het er niet gemakkelijker op. Al schrijvend ontwikkelden mijn personages zich. Het verhaal is afgerond, maar biedt openingen voor een vervolg, daar denk ik nog over na."

Anna's twijfels is te bestellen via mail naar: info@miralovesbooks.com en via de boekhandel onder nummer ISBN:978-94-92343-17-8

Meer berichten