Aug. G. Carius naast ‘dorpsgezicht Leenderstrijp’. Foto: Theo van Sambeek.
Aug. G. Carius naast ‘dorpsgezicht Leenderstrijp’. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Pracht expositie in de Pracht

In Gemeenschapscentrum De Pracht exposeert Aug. G Carius zijn schilderijen. In de ontmoetingsruimte en vergaderzalen hangen dorpsgezichten en landschappen, van verre plaatsen tot dichter bij huis. De schilderijen zijn tijdens openingstijden vrij te bezichtigen tot aan carnaval 2019.

WAALRE - De composities met een warme kleurintensiteit zijn geschilderd in zijn typische, wat hoekige stijl. Van huis uit is Carius bouwkundige. Aan de wand tegenover de bar hangen drie schilderijen in een compleet andere stijl waarop hij sinds kort is overgestapt.

Carius werd in Amsterdam geboren en trok voor zijn baan bij Philips met zijn gezin naar Waalre. Door zijn werk ontwikkelde hij een creatieve en kunstzinnige belangstelling. Daarom besloot hij na zijn pensionering een opleiding te volgen. Zo begon hij aan de Vrije Academie bij Rob Roag. Daarna volgde een zevenjarige opleiding aan de Noord-Limburgse academie voor Schone Kunsten in Neerpelt, België. Sindsdien is schilderen zijn passie en doet hij dat bijna dagelijks. Sinds 1994 vind je hem op woensdagmiddag bij de Vrije Pracht Schilders. Iedereen werkt daar aan zijn of haar doek, op de eigen manier en in eigen tempo. Als het nodig is helpen ze elkaar of geven advies. Naast de bar hangt een heel groot doek met daarop alle activiteiten die er in De Pracht worden gedaan. Carius heeft dat opgezet en voor negentig procent gerealiseerd, de overige tien procent werd door de andere leden ingevuld.

Verhaal
Achter elk schilderij van zijn expositie schuilt een verhaal, zoals bij de Brug aan de Gardon. Carius vertelt daar graag meer over." Ik schilderde meestal van mei tot en met oktober in Frankrijk, dat is een prachtig land voor schilders. Ik heb meegemaakt dat het water van de Gardon zo hoog stond dat het hele gebied overstroomde en de paarden in de bomen hingen. Maar ik schilderde ook dicht bij huis; de Strabrechtse Heide en een dorpsgezicht op Leenderstrijp. Toen ik aan dat laatste schilderij werkte liet iemand mij een foto zien. Er stond een mooie boerderij op die inmiddels is verdwenen. Die schilderde ik weer op die plek. Tijdens een expositie in Taxandria in Valkenswaard zag een bewoner de boerderij en kreeg tranen in zijn ogen, dat was zijn geboortehuis, er staan nu moderne gebouwen."

"Acht jaar geleden werd mijn vrouw ziek, ze kreeg Alzheimer. Twee jaar geleden is ze overleden. Ik reis nu niet meer en aangezien ik altijd schilder wat ik zie, ben ik met een hele andere stijl begonnen. Deze nieuwe stijl spreekt vooral jongeren aan, ze passen ook goed in een modern interieur. Er werd al een bod gedaan terwijl het schilderij nog niet af was. Ook hierin kan ik me verder ontwikkelen. Ik krijg vanzelf ideeën voor nieuwe vormen, kleurcomposities en vlakken. Hopelijk kan ik dit nog tot in lengte van dagen blijven doen."

Meer berichten