Stefan en Sabine Daris zijn blij dat de levende kerststal is gered. Foto: Theo van Sambeek.
Stefan en Sabine Daris zijn blij dat de levende kerststal is gered. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Nieuw bestuur redt de levende kerststal

Even zag het er naar uit dat er dit jaar geen levende kerststal in Waalre zou zijn. Erger nog: dat er nooit meer een kerststal op de Markt zou staan.

WAALRE - Hans Daris, die zestien jaar geleden de levende kerststal realiseerde en een stichting oprichtte, moest vanwege zijn gezondheid met de organisatie stoppen. Dochter Sabine nam toen vorig jaar het voortouw. Inmiddels was het bestuur uitgedund en de bouwers waren door leeftijd of om gezondheidsredenen afgehaakt. Sabine vond een vriendengroep uit Bergeijk bereid om de kerststal re realiseren. Echter, Sabine vond dat het dit jaar anders moest worden opgelost; "De kerststal is er voor de Waalrenaren, die moet dan ook worden gerealiseerd dóór de Waalrenaren. Anders géén levende kerststal meer." Een oproep in de krant leverde nieuwe vrijwilligers op, de levende kerststal is gered!

Stichting Levende Kerststal Waalre heeft nu een nieuw bestuur: Sabine is voorzitter, Stefan Daris doet de inkoop en begeleidt de bouw. Hans van Hoof hielp jarenlang mee, maar kan het fysiek niet meer opbrengen. Hij is juridisch adviseur van de stichting. Jan Heezen gaat over de financiën. Sabine vertelt: "Niet alleen hadden we geen vrijwilligers meer voor de bouw en het onderhoud van de kerststal, ook financieel liep het terug. Jan Heezen steunt ons daar nu in en verder heeft hij de club 'Vrienden van de kerststal' opgericht. Sympathisanten kunnen voor €10 lid worden (maar meer mag natuurlijk ook). Zo kunnen we een buffer opbouwen voor het onderhoud aan de stal en de beelden. Dit jaar gaat kindje Jezus in onderhoud, maar Maria en Jozef zullen ook een keer moeten worden opgeknapt, ze staan altijd in weer en wind buiten."

Zaterdag 16 december gaat er, net als voorgaande jaren, een Herdertjestocht aan de opening van de kerststal vooraf, de route zal echter anders lopen. "We starten tussen 17:00-17:45 uur bij de grote Willibrorduskerk en vertrekken van daaruit in groepjes van dertig personen, via de Dreefstraat en de Molenstraat naar Het Loon. Hopelijk versieren de inwoners de route met kerstversiering en lichtjes. Onderweg worden er erwtensoep, knakworstjes en marshmallows uitgedeeld. Burgemeester Brenninkmeijer vertelt halverwege een stukje van het kerstverhaal en diaken Bas Leijtens vertelt verder bij de herberg (boerderij van Damme). Daarna gaat de stoet terug naar de Markt waar de diaken de kerststal opent door het kerstkindje in de kribbe te leggen. Dat wordt met glühwein en chocomelk gevierd. De Gemeente Waalre ondersteunt de Herdertjestocht en medewerkers van Het Woldersven helpen ook mee."

"Zondag 17 december is de traditionele Kerstmarkt op de Markt In de grote Willibrorduskerk treden koren op en DeDe Dance, een programma volgt nog. We kunnen altijd hulp gebruiken bij het bouwen van de kerststal, bel daarvoor naar 06-50749496. Kijk ook op www.facebook.com/Levende-Kerststal-Waalre."

Meer berichten