Mariya Shamanaieva is de 5000ste passagier van de buurtbus in Waalre van dit jaar. Foto: Val Cris.
Mariya Shamanaieva is de 5000ste passagier van de buurtbus in Waalre van dit jaar. Foto: Val Cris. (Foto: Val Caris)

5000e passagier buurtbus gehuldigd

Het Huis van Waalre is een plek om samen te komen en zaterdagochtend gebeurde dit om Mariya Shamanaieva te huldigen, de 5000ste passagier van de buurtbus in Waalre van dit jaar.

WAALRE - Een twintigtal buurtbuschauffeurs en wethouder Loek Kruip ontvingen zaterdagochtend Mariya Shamanaieva, de 5000e passagier van de buurtbus, in het Huis van Waalre. Het openingswoord werd gegeven door voorzitter van het bestuur en chauffeur van de buurtbus, Boudewijn van Agt. Het getal vijf liep als rode draad door zijn speech: 5000 passagiers, vijf dagen in de week, 50.000 gereden kilometers per jaar en ga zo maar door. Van Agt liet de groep aanwezigen flink lachen door zijn woorden met een grappige noot, zeker toen hij Mariya een cadeaubon van 5000 euro overhandigde, 5000 eurocenten welteverstaan.

Daarna gaf hij het woord aan wethouder, van onder andere mobiliteit, Loek Kruip. Hij verwelkomde Maria in het Huis van Waalre en onderstreepte nogmaals het feit dat het gemeentehuis niet alleen een plek is voor ambtenaren, maar een plek om samen te komen voor alle inwoners van de gemeente. Kruip werkte, voordat hij in de gemeenteraad terechtkwam, bij DAF en heeft ervaring met het chaufferen van mensen: "Er ligt veel verantwoordelijk bij de vrijwilligers en ik wil hen daarom erg bedanken. Niet alleen voor het rijden van de buurtbus, maar ook het bestuur en het onderhoud ervan.'' Hij sprak Mariya, die van Oekraïense afkomst is, in het Engels aan en bedankte haar dat ze met de buurtbus rijdt, feliciteerde haar en bood haar een rondleiding aan in het Huis van Waalre. Maar eerst was het tijd voor koffie en taart.

Mariya vindt het prachtig om de 5000e passagier te zijn: "Ik heb geen geluk met loterijen, dus dat ik hier vandaag ben uitgenodigd, is geweldig.'' Ze was enorm verrast toen ze de bus instapte en te horen kreeg dat ze de 5000e passagier van het jaar was. Ze reist bijna iedere dag met de bus, voor haar werk bij ASML, en had iets als dit totaal niet zien aankomen. Naast een cadeaubon werd haar ook een ingelijste foto van de buurtbus met alle chauffeurs aangeboden. Ze was die dag voor het eerst in het gemeentehuis, dus de aangeboden rondleiding kwam als geroepen.

De buurtbus rijdt elke werkdag tussen 08.11 uur en 17.04 van serviceflat de Eeckenrhode in Aalst, naar het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. De bus, met het lijnnummer 271, is er voor iedereen. Niet alleen voor ouderen, wat vaak wordt gedacht. Jack van Grootel, secretaris van de buurtbus in Waalre, meent dan ook dat het aantal reizigers volgend jaar nog veel hoger kan zijn als mensen dit feit gaan inzien. Boudewijn van Agt hoopt in 2020, dan bestaat de buurtbus tien jaar, in totaal 50.000 passagiers te hebben vervoerd. De teller staat momenteel op 35.000. Of dit aantal wordt behaald, zal moeten blijken. Wat wel zeker is, is dat Mariya één van die passagiers zal zijn.

Meer berichten