Annemieke en Bas laten met het Willibrordgesprek een positief geluid horen. Foto: Theo van Sambeek.
Annemieke en Bas laten met het Willibrordgesprek een positief geluid horen. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Willibrordgesprek, optimistisch geluid

Ter gelegenheid van de feestdag van de Heilige Willibrord, vindt er op donderdag 8 november een oecumenisch gesprek plaats in de Agnus Dei Kerk. Aan tafel zitten dan Mgr. De Korte, bisschop van Noord Brabant, Ds. Marco Luijk, classispredikant Noord Brabant/Limburg en journalist Yvonne Zonderop. De avond is georganiseerd door de Oecumenische werkgroep en staat onder leiding van Annemieke Sas en diaken Bas Leijtens.

Waalre - Bas Leijtens ergert zich aan de vele negatieve publiciteit over de daling van kerkgangers die in de media verschijnen. "Er wordt alleen maar met getallen gestrooid en niet gekeken naar wat er wel is. Tegenwoordig is de kerkbeleving aan het veranderen en wordt de religietijd niet opgehangen aan een gebouw. Mensen geven een andere invulling aan geloof. Ze gaan meer 'naar binnen', doen aan yoga, mediteren. Daar is behoefte aan door het hoge levenstempo. Jongeren hebben geen last meer van de 'ballast' van vroeger, toen waren er veel regeltjes. Sinds het concilie zijn die er niet meer, ze moeten niet, maar mogen! Het gezag is in het algemeen veranderd, staat meer open en is democratischer. De afkalving van gelovigen is minder erg en het wordt al weer beter. Het is altijd een golfbeweging. Je leest nooit over het goede van de christelijke gemeenschap, alleen over de fouten. Zowel de katholieken als de protestanten werken samen aan gemeenschapszin, denk daarbij aan het Diaconaal Noodfonds en de voedselbank. We moeten verder kijken dan de eigen club en samen doen waar je één in bent. Door het sociale motief vanuit de christelijke visie gedraag je je anders."

Annemieke Sas werkt al 20 jaar in de Oecumenische werkgroep en vertelt waarom gekozen is voor 'Het Willibrordgesprek': "Met de komst van Willibrord in de 8e eeuw is hier in de lage landen begonnen met de kerstening (historische bekering). 7 november is de feestdag van de Heilige Willibrord en dat vinden we een mooie gelegenheid om meer positieve geluiden over de kerk te laten horen. We zijn heel blij dat Mgr. De Korte, Ds. Luijk en Yvonne Zonderop zijn ingegaan op onze uitnodiging. De kerk is nog steeds in beweging en onze sprekers hebben daar een positieve kijk op. Journaliste Zonderop schreef het boek 'Ongelofelijk', over de verrassende comeback van religie. Hierin beschrijft ze de overeenkomsten van het Joods- en christelijk geloof en de islam. Hoe je de Bijbelse verhalen kunt lezen als metaforen en dat ze allen dezelfde zeven kenmerken van religies hebben. Als gelovige ben je op pad en zoek je samen de weg naar verdieping. Er wordt wel eens vergeten dat je geloof een onderdeel is van de cultuur en de reden dat we in een democratie leven. Met de viering van de heilige mis vier je wat je beleeft hebt. De grote kerkgebouwen gaan verdwijnen, maar daar komen andere vormen van samenkomst voor in de plaats."

Op donderdag 8 november vindt het Willibrordgesprek plaats in de Agnus Dei Kerk. De aanvang is om 19:30 uur. De toegang is gratis, er is een deurcollecte.

Na afloop is gelegenheid om na te praten bij een glaasje wijn.

In januari 2019 zal er een eecumenische viering zijn.

Meer berichten