Nus Waleson gaat in gesprek over de 'Economie van geluk'. Foto: Theo van Sambeek.
Nus Waleson gaat in gesprek over de 'Economie van geluk'. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

AD Café: 'Economie van geluk'

Een nieuwe editie van het AD Café is op zondag 21 oktober met als thema 'Economie van geluk'. Ferdinand Borger zit dan aan tafel met Nus Waleson van de Fontys Hogeschool Eindhoven. In een gesprek zet Waleson de betekenis uiteen van de Economie van geluk.

Waalre - Waleson is hoofd van de opleiding Fontys HRM Psychologie Maatschappelijk werk en vertelt hoe de crisis in 2014 leidde tot een andere visie op de opleiding: "Tot die tijd studeerde je voor een beroep dat je vervolgens vijfenveertig jaar bleef uitoefenen. We leiden niet meer op voor een beroep, maar voor een carrière, binnen zekere grenzen. Daarbij worden de talenten van de studenten geaccentueerd en benadrukt waar ze goed in zijn. Zo blijven ze zich ontwikkelen en nieuwsgierig. Wij zijn de enige hogeschool in Nederland met maatschappelijk werk en geluk in het pakket."

"Met de vergrijzing nemen de mantelzorg en de kosten toe. Veel jonge mensen krijgen een burn-out. De buitenwereld is goed bereikbaar, er zijn veel prikkels. Onze generatie is veelal materialistisch terwijl de nieuwe generatie het zoekt in ervaring: ze gaan naar festivals, maken verre reizen en het is meer een deeleconomie. We zijn nu vier jaar verder en gaan het thema splitsen in twee thema's: het eerste is Welzijn of wel Wel-zijn (zeggen dat je er niet bent is er wel zijn, je toont respect). Het andere thema is Hoe krijgen we meer gemeenschapszin. Bijvoorbeeld met kleinere organisaties en teams. Studenten schuiven aan, zijn als het ware reizigers. Een mooie Engelse uitdrukking is 'to survive or overcome', geluk is niet overleven maar overwinnen door het om te zetten in vergezichten."

De Hooge Berkt

Als tweede spreker aan tafel komt een woordvoerder van Gemeenschap de Hooge Berkt uit Bergeijk. Dit is een oecumenische gemeenschap waar samengeleefd wordt als in een kloosterachtige orde. Er zijn een honderdtal leden waarvan elke dag dertig mensen actief zijn in de huizen en gastenkamers. Je kunt hier een retraite doen waarbij je opgenomen word in de gemeenschap. Het is een ontmoetingsplek voor bezinning en om op verhaal te komen. Een kleinere groep woont in het Limburgse Thorn.

Correspondent Karin van Berkel van het Eindhovens Dagblad leest haar column voor. En de band Full House verzorgt de muzikale intermezzo's met swing en latin muziek.

Meer informatie

Bezoekers zijn zondag 21 oktober vanaf 15:30 uur welkom in de Agnus Dei kerk aan de Koningin Julianalaan 12 in Waalre. Het programma start om vier uur en eindigt om half zes. Daarna kan nog worden nagepraat bij een (gratis) kopje koffie of thee. Er is een deurcollecte. Meer informatie is te vinden op:

www.adkerk.nl

Meer berichten