De filmopnames voor de Waalrese Passion door VOS Valkenswaard zijn momenteel in volle gang. (foto Theo van Sambeek)
De filmopnames voor de Waalrese Passion door VOS Valkenswaard zijn momenteel in volle gang. (foto Theo van Sambeek) (Foto: Theo van Sambeek)

Filmopnames Waalrese Passion

Door het honderdjarig jubileum wordt 2019 een belangrijk jaar voor Harmonie Juliana. Er zijn veel plannen gemaakt om dat jubileum op een bijzondere manier te vieren. Een van de speerpunten is de uitvoering van de Waalrese Passion in de Willibrorduskerk. Naast koor en muziek heb je dan ook toneelspelers nodig. Spelers van Toneelgroep Coulissen en Toneelgroep Koffie Verkeerd vormen nu, samen met gastspelers onder regie van Wilma Stofmeel, een toneelprojectgroep. Enkele weken geleden maakten de spelers kennis met elkaar want, de uitvoeringsdatum is nog wel ver weg, er is toch al werk aan de winkel: er moeten voor het Passieverhaal filmpjes worden opgenomen.

WAALRE - In september 2017 werd de aanzet gegeven voor de Waalrese Passion. Sindsdien is er achter de schermen al veel werk verzet. Zangverenigingen en koren zijn uitgenodigd een projectkoor te formeren. Het script is geschreven en de muziek erbij gezocht, geschikt voor koor, harmonie, solisten en toneelspel. De liedteksten moeten natuurlijk ook in het verhaal passen. Ondertussen heeft de projectgroep het druk met de vormgeving. Ondertussen praten we al over een productiegroep van bij elkaar bijna tweehonderd mensen. De toneelgroep is daar een klein, maar belangrijk onderdeel van. De rolverdeling is gemaakt. Op toneel speelt Ferdinand Borger de rol van Jezus, Joost van Roy zingt de solo's van Jezus en solist Irene Meeuvis zingt als Maria afwisselend voor Judas, Petrus en Maria.

Ferdinand Borger is niet alleen de dominee van de Agnus Dei kerk, maar heeft ook een theaterachtergrond. Diaken Bas Leijtens vindt het mooi dat op deze manier de AD Kerk er ook bij betrokken is. De rollen van Judas, Petrus, Kajafas en Pontius Pilatus worden allemaal door mannen ingevuld, zoals het in de bijbel staat. Maar het stuk is naar deze tijd gehaald, daarom spelen vrouwen de andere apostelen. Voor leden van het leerlingen orkest harmonie Julia en leden van het gilde zijn figurantenrollen weggelegd.

In de grote Willibrorduskerk aan de Markt worden tijdens de voorstelling zes beeldschermen opgehangen. Daarop wordt het toneelspel, koor en harmonie live geprojecteerd, zodat het publiek alles goed kan volgen. Er zijn daarop ook filmpjes te zien die, net als bij de E.O. Passion op TV, het verhaal ondersteunen. Zondag 7 oktober waren de eerste filmopnamen. Verschillende scenes werden opgenomen door VOS Valkenswaard.

Zondag 21 oktober kan het publiek meedoen. Dan wordt op de Markt de binnenkomst van Jezus gefilmd. Hier is een figurantenrol weggelegd voor het leerlingenorkest dat Jezus als een popster onthaalt. Het publiek mag daarbij figureren zoals dat tweeduizend jaar geleden in Jeruzalem gebeurde. Aanmelden hoeft niet. Vanaf 12.30 uur wordt er gefilmd.

Meer berichten