Erik wil sociaal ondernemen en samen met de vrijwilligers Het Klooster openhouden. Foto: Theo van Sambeek.
Erik wil sociaal ondernemen en samen met de vrijwilligers Het Klooster openhouden. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

'De mensen moeten dit zelf ook dragen'

Sinds kort is Het Klooster in Waalre in beheer van de LEVgroep. Een welzijnsorganisatie die een stuk maatschappelijk werk van de overheid overneemt. In eerste instantie was de LEVgroep actief in de regio Helmond en deelgemeenten. Oirschot en Waalre zijn de eerste plaatsen buiten dat gebied. De doelstelling van de organisatie: 'Leven En Verbinden' sprak Erik Jansen aan, reden waarom hij solliciteerde voor de functie van beheerder van Het Klooster.

Waalre - Erik Jansen heeft al ruim twintig jaar ervaring in de horeca. Even deed hij een uitstapje naar de designwereld en ontwierp zwevende lampen. Daar leerde hij al snel dat het niet zijn ding was en besloot: schoenmaker blijf bij je leest. Daarna bouwde en exploiteerde hij restaurant 'Soul Kitchen' op Strijp S. Jansen: "Soul Kitchen is een stressvrij restaurant, met het keurmerk PSO, Prestatieladder Sociaal Ondernemen. Er werken mensen met een achterstand naar de arbeidsmarkt, die op weg worden geholpen, zonder werkdruk en stress op de schouders. Daar werk ik graag mee. Leerlingen uit een sterrenklasje komen er wel. Ik wil juist jongeren, die moeite hebben met leren en extra aandacht nodig hebben, helpen met hun leerproces. Dat vraagt veel geduld en creativiteit."

"Voor Het Klooster heb ik een conciërge aangenomen met autisme in het spectrum. Hij werkt drie dagen een aantal uren. Ik liet hem het gebouw zien en vroeg wat hij zou willen doen. Hij koos voor het tuintje achter dat vroeger bij de kinderopvang hoorde. Daar kon hij in alle rust en afgeschermd werken en wennen aan de levendigheid in het gebouw. Toen dat af was, was hij er klaar voor de tuin aan de voorkant onderhanden te nemen. Stapsgewijs raakt hij steeds vertrouwder met het gebouw en de mensen. Nu het seizoen is opgestart, is er behoefte aan vrijwilligers die het beheer ondersteunen, helpen met zalen klaarzetten en achter de bar staan. Een ontmoetingscentrum kan niet alleen draaien op betaalde krachten maar moet ook door de mensen zelf gedragen worden."

Naast zijn drukke werkzaamheden vindt Jansen nog tijd voor de sport. "Ik doe al jaren aan weng chun kungfu, een 1500 jaar oude bewegingsleer en ben trainingsinstructeur. Deze sport is uit China geïmporteerd en noemen ze ook wel 'eeuwige lente' omdat je er langer fit en jong door blijft. Daarbij gaat het niet om geweld plegen, maar om het beteugelen van geweld. Dinsdag 25 september heeft SVW Waalre een dansmiddag. We geven dan een demonstratie weng chun - taichi en quigong. Het publiek is uitgenodigd er aan mee te doen. Als we in januari definitief in Het Klooster blijven, vestig ik hier de eerste permanente Nederlandse weng chun school."

Voor meer informatie en/of aanmelden als vrijwilliger stuur een mail naar: erik.jansen@levgroep.nl.

Kijk ook eens op
www.Futureklooster.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden