De Taalhelden van 2023 op het podium met in het midden Prinses Laurentien.
De Taalhelden van 2023 op het podium met in het midden Prinses Laurentien.

Op zoek naar Brabantse Taalheld

Algemeen 174 keer gelezen

BRABANT - Elk jaar zetten veel Brabanders de stap om alsnog beter te leren lezen, schrijven, rekenen of om te gaan met computers en smartphones. Om zo beter mee te kunnen doen in de samenleving. Stichting Lezen en Schrijven zoekt deze helden voor de landelijke Taalheldenprijs 2024. 

Een Taalheld is inspirerend, een aanpakker, verbindend en actief. Iemand die heel hard werkt om beter te leren lezen, schrijven, rekenen of om te gaan met de digitale wereld van vandaag. Wie kun je nomineren:
- iedereen die nu les heeft of maximaal 5 jaar geleden les heeft gehad om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren. Basisvaardigheden zijn: lezen, schrijven, rekenen; omgaan met computer, tablets en smartphones.
- iemand die een cursus heeft gedaan waar lezen, schrijven of rekenen onderdeel van is. Bijvoorbeeld: leren hoe je je financiële administratie beter doet, een cursus gezondheidsvaardigheden of een sollicitatiecursus.
-  iedereen nomineren die een opleiding tot en met niveau mbo2  heeft afgerond.

Nomineren

Een Taalheld nomineren kan tot en met woensdag 3 april via de website: www.taalheld.nl

Dinsdag 7 mei maakt Stichting Lezen en Schrijven de Taalheld van elke provincie bekend. Die twaalf helden dingen mee naar de landelijke Taalheldenprijs 2024. Op woensdag 19 juni reikt H.K.H. Prinses Laurentien, oprichter van de stichting, de prijs voor de negende keer uit.

2,5 miljoen volwassenen

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak vinden zij omgaan met een computer of een smartphone ook lastig. Dat heeft grote gevolgen voor hun leven. Mensen vinden moeilijker een baan. Ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. Velen voelen angst en schaamte en vertellen daarom niet aan anderen dat ze moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden. Elk jaar zijn er duizenden mensen die de stap zetten om op latere leeftijd weer te gaan leren. Zo verbeteren zij hun basisvaardigheden. Die mensen zijn allemaal helden. Dankzij de Taalheldenprijs krijgen hun inspirerende verhalen een podium.

Meer informatie over laaggeletterdheid en wat de Stichting Lezen en Schrijven doet, is te vinden op de website:
www.lezenenschrijven.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant