Afbeelding

Lezing digitale nalatenschap

Algemeen 222 keer gelezen

VALKENSWAARD - Iedereen heeft digitale bezittingen. Mensen bellen, betalen, mailen en leven via hun digitale apparaten. Maar wat als iemand (plotseling) overlijdt?

Hoe kom je als nabestaande dan bij belangrijke bestanden met emotionele of zelfs financiële waarde als je geen wachtwoord of code hebt? Kun je met de vinger van een overledene een telefoon ontgrendelen? En hoe wordt identiteitsfraude voorkomen met gegevens van iemand die is overleden?

Landelijke online campagne ‘Ik ga dood en laat na…’

In opdracht van de Tweede Kamer werd in 2022 een onderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat Nederlanders niet of nauwelijks nadenken over hun online erfenis. En dat terwijl het goed regelen van de digitale nalatenschap zowel praktisch als emotioneel erg belangrijk is voor nabestaanden. Van toegang tot e-mail en social media-accounts tot aan het kunnen bekijken van opgeslagen foto’s.

Inmiddels is er een landelijke online campagne gestart: “Ik ga dood en laat na…”. Deze campagne draait om de grenzen en wensen van jouw digitale nalatenschap. Wat mogen mensen wel en niet van jou weten na je dood? Hoe wil je digitaal herdacht worden? Door mensen aan het denken te zetten over hun wensen en grenzen krijgen ze grip op hun digitale erfenis. Kortom: iedereen heeft een digitale nalatenschap, ook jij.

Lezing Digital Life Legacy

Sander van der Meer van Digital Life Legacy komt op woensdag 3 april in bibliotheek Valkenswaard meer vertellen over digitale nalatenschap. Digital Life Legacy is hét Nederlands kennis- en expertisecentrum op het gebied van digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data. In een levendige presentatie waar emotie en humor elkaar afwisselen geeft Sander voorbeelden en praktische tips die je nu al aan het denken zetten.

Deze lezing vindt plaats op woensdag 3 april  om 20:00 uur in Bibliotheek Valkenswaard, de Hofnar 12 in Valkenswaard. Je kunt je aanmelden voor deze lezing via de website www.bibliotheekdekempen.nl. Kosten bedragen € 2,50 inclusief koffie of thee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant