Harrie Verbeek zoekt het en voor zijn werk en voor zijn hobby, graag hogerop.
Harrie Verbeek zoekt het en voor zijn werk en voor zijn hobby, graag hogerop. Connie Sinteur

Nederlands Kampioen Boomklimmen komt uit Waalre

Algemeen 1.243 keer gelezen

WAALRE - Twintig jaar geleden koos Waalrenaar Harrie Verbeek voor het vak van hovenier en specialiseerde zich met de opleiding European Tree Worker tot allround vakbekwaam boomverzorger. Voor dit vak moet je in bomen klimmen, Verbeek is een boomklimmer, een voor velen onbekend beroep, dat verder gaat dan alleen maar een klauterpartij in een boom. 

Door Wilma Stofmeel

Om kennis uit te wisselen worden er ieder jaar wedstrijden uitgeschreven voor kampioenschappen. Vorig jaar werd Verbeek voor de derde keer Nederlands kampioen. Dit jaar vinden de Nederlandse Kampioenschappen in Waalre plaats en gaat hij zijn titel verdedigen, zodat hij zich kan plaatsen voor de Wereld Kampioenschappen in oktober in Atlanta in de Verenigde Staten.

Over de hele wereld

Verbeek werkte over de hele wereld, van Duitsland tot Australië, om zijn vak uit te oefenen en met vakgenoten kennis uit te wisselen. “De Kring praktiserende boomverzorgers (KPB-ISA) is met 1000 leden de Nederlandse afdeling van de International Society of Arboriculture (ISA) die wereldwijd zo’n 25.000 leden heeft. Hier wordt kennis gedeeld over zowel de uitvoering, onderzoek en een visie op stadsvergroening, wat een steeds belangrijker thema wordt. Nederland heeft veel mooie laanbomen maar de diversiteit aan soorten mag groter zijn.” 

Sinds vijf jaar geeft Verbeek les aan de opleiding Boomverzorging op Yuverta mbo Boxtel. “Ik train regelmatig met de studenten, vooral het klimmen vinden ze fantastisch. Er doen ook meisjes mee, die zijn kleiner maar dat hoeft niet in hun nadeel te zijn. Soms is lichter en leniger handiger dan groot en sterk. Op donderdag 23 mei zijn de wedstrijden voor studenten. Voor hen zijn de onderdelen wat simpeler en krijgen ze meer tijd voor de uitvoering.”

NK in Waalre

Op vrijdag 24 mei doen vijftig deelnemers mee aan de Nederlandse Kampioenschappen in Waalre. “Ik train van te voren in Duitsland. Na het NK, is het Europese Kampioenschap op 5 en 6 juli in Kroatië. Het WK in Atlanta in oktober zal heel bijzonder worden, dit jaar vieren ze het 100-jarig bestaan van de International Society of Arboriculture (ISA). Ik heb al diverse malen in de finale van het NK gestaan maar nog nooit in die van het WK.”

De wedstrijd telt vijf onderdelen: Je moet een arbeidsparcours afleggen. Zo mogen takken niet te ver doorbuigen onder het gewicht van de klimmer, omdat dan een buzzer afgaat. De deelnemers moeten een bel af laten gaan die op een lastige plek hangt, een zaag bemachtigen en op dezelfde plek terughangen en er moeten werpzakjes precies op de juiste plek in een boom worden gegooid. Je moet een reddingsactie met een collega uitvoeren en daarvoor zo snel mogelijk een dummy uit de boom redden. En een werplijn gooien om een touw in de boom te installeren, snel klimmen, iemand anders zekeren om te stijgen en te klimmen.

De sfeer tijdens de wedstrijden is heel gemoedelijk. Verbeek: “Op zaterdag 25 mei is de finale, de Master Challenge met de vijf beste deelnemers. Door een puntentelling en met de beoordeling van een jury wordt beslist wie de kampioen is. Dan is de laatste opdracht het zwaarste. De deelnemers mogen even naar het parcours kijken en moeten het daarna, zonder naar elkaar te kijken zo snel mogelijk afleggen. We zijn geen concurrenten van elkaar, maar delen ergonomische ontwikkelingen en nieuwe materialen met elkaar. Iedereen ziet uit naar de wedstrijden en leeft met elkaar mee. Veel mensen komen met campers en blijven slapen. Het voelt niet zozeer als een wedstrijd, maar meer als samen zijn met familie.”
Meer info: www.kpb-isa.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant