Uit onderzoek blijkt dat niet alle veiligheidshesjes goed genoeg reflecteren..
Uit onderzoek blijkt dat niet alle veiligheidshesjes goed genoeg reflecteren..

Onveilige veiligheidshesjes

Algemeen 207 keer gelezen

REGIO - In Nederland is het niet verplicht maar in veel landen om ons heen wel, een veiligheidshesje in de auto. Uit onderzoek van de ANWB en ADAC, de Duitse zusterclub, blijkt dat er verschillende onveilige veiligheidshesjes op de markt zijn die niet of nauwelijks reflecteren. De ANWB adviseert weggebruikers om hun veiligheidshesje te controleren of deze voldoende reflecteert.

Veiligheidshesjes worden gebruikt om goed zichtbaar te zijn voor het overige verkeer in geval van pech of aanrijding. Daarnaast worden ze gebruikt door fietsers, motorrijders of hardlopers om op te vallen. De hesjes zijn verplicht in o.a. België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Kroatië. Experts van de ADAC hebben online 14 verschillende veiligheidshesjes gekocht en getest op reflectie, dus zichtbaarheid in het donker. Het resultaat: 35 procent van de hesjes is onveilig en reflecteert vrijwel niet. 

Met een laboratoriumtest is beoordeeld of de veiligheidshesjes voldoen aan de verplichte Europese normering (EN ISO 20471). In deze normering is vastgelegd aan welke eisen dit soort veiligheidskleding moet voldoen. Uiteindelijk blijken maar liefst 5 van de 14 veiligheidshesjes niet aan de norm te voldoen. Deze hesjes reflecteren niet of nauwelijks. Personen die bij schemering of nacht vanwege pech of een ongeval met zo’n hesje uit de auto stappen zijn voor ander verkeer nauwelijks zichtbaar. Terwijl ze er juist van uit gaan goed zichtbaar te zijn.

Onderzoek laat zien dat een soortgelijk aanbod van hesjes ook in Nederland online verkrijgbaar is. De kans bestaat dat niet reflecterende veiligheidshesjes gekocht worden. 

De ANWB adviseert om bij het kopen van een veiligheidshesje goed op te letten of deze voldoende reflecteert. Dit kan met een eenvoudige zelftest. Neem bijvoorbeeld het lampje van een smartphone of een zaklamp en schijn met het licht op het veiligheidshesje, op een afstand van zo’n drie meter. Een goed veiligheidshesje zal stralend wit reflecteren. Als een hesje in doorzichtig plastic verpakt zit is het mogelijk om door het plastic heen schijnen. De reflectie wordt er niet of nauwelijks anders door. Ook adviseert de ANWB om bij aanschaf te letten op een label met een verwijzing naar de normering EN ISO 20471. Bij een goed hesje bevindt de norm zich ook op een ingenaaid label in het hesje. 

Kijk voor meer informatie op:
www.anwb.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant