Wethouder Kees Vortman (midden) met de jongerenwerkers Walid El-Edrissi (l) en Mertcan Cibli.
Wethouder Kees Vortman (midden) met de jongerenwerkers Walid El-Edrissi (l) en Mertcan Cibli. Jurgen van Hoof

Jongerencentrum De Pracht officieel geopend

Algemeen 399 keer gelezen

WAALRE - Het nieuwe jongerencentrum in de ontmoetingsruimte van sporthal De Pracht in Waalre is vrijdag officieel geopend door wethouder Kees Vortman. Dat gebeurde onder grote belangstelling van kinderen, jongeren en hun ouders.

Door Roy de Leijer

De Waalrese jeugd wist de afgelopen maanden al goed de weg naar jongerencentrum De Pracht te vinden. De nieuwe jongerenontmoetingsplek opende op 16 oktober vorig jaar de deuren, maar de officiële opening liet nog even op zich wachten. 
De Waalrese wethouder Kees Vortman was niet met lege handen naar het openingsfeestje gekomen. Namen de gemeente schonk hij het nieuwe jongerencentrum een tafeltennistafel.
Daarna kon er kennis worden gemaakt met het jongerencentrum. Er werd geproost met alcoholvrije champagne en de jeugdige bezoekers konden zich onder meer in de sporthal van De Pracht uitleven met een mini-les freerunnen, dj-workshops of hun nagels laten pimpen.

Wens vervuld

Wethouder Kees Vortman: “Een jongerencentrum was een gekoesterde wens. We zijn er twee jaar mee bezig geweest.” Uit een enquête onder jongeren in Waalre bleek dat 85% van hen aangaf dat er behoefte is aan een jongerencentrum. Vortman: “De ontmoetingsruimte van sporthal De Pracht was een van de hiervoor geschikte locaties op ons lijstje.”

Bij het nieuwe jongerencentrum worden voor en door jongeren activiteiten gehouden. Jongeren tot achttien jaar kunnen er elkaar ontmoeten op een vaste plek. 
Wethouder Vortman: “Het jongerencentrum is een plek om elkaar te ontmoeten en nieuwe verbindingen te leggen, maar bijvoorbeeld ook om de jeugd een luisterend oor te bieden. Ook bij jongeren die wat extra aandacht nodig hebben.”

Pilot van 1 jaar

Het jongerencentrum is een pilot. De proef heeft een looptijd van één jaar. Vortman: “Daarna kan het alle kanten op. We willen meebewegen met onze jongeren en kijken wat hun behoeften zijn.”

Het jongerencentrum wordt beheerd door de jongerenwerkers Walid El-Edrissi en Mertcan Cibli. Zij zijn vanuit Lumens actief in Waalre. Het tweetal is blij met de vaste stek. El-Edrissi: “Ik ben hier nu anderhalf jaar aan het werk, Mertcan sinds mei. Naast het ambulante straatwerk hebben we nu een eigen plekje. Daar is ontzettend prettig. Wij willen jongeren onder meer van straat houden. We kunnen ze nu gericht uitnodigen voor het jongerencentrum.”

El-Eldrissi vervolgt: “We richten ons op de jeugd tot achttien jaar. Het jongerencentrum is een kleurrijke en gezellige plek. Er is is onder meer een Playstation 5, maar jongeren kunnen er ook even helemaal niks doen, zodat ze helemaal tot rust komen. Hier kunnen ze hun ei kwijt. Het is bovendien een plek waar ze in vertrouwen met ons in gesprek kunnen gaan.”

Als de sporthal van het ontmoetingscentrum beschikbaar is, dan kan het jongerenwerk die huren voor organiseren van activiteiten. Voor de invulling van haar activiteiten kijken de jongerenwerkers heel erg naar de interesses van hun doelgroep. El-Eldrissi: “Veel jongeren kennen ons al. We zijn heel actief op social media. Daarnaast bezoeken wij de basisscholen en laten we ons zien bij sportverenigingen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant