Scheidend voorzitter Chris van Gennip is trots op zijn tennisvereniging.
Scheidend voorzitter Chris van Gennip is trots op zijn tennisvereniging. Connie Sinteur

Tennisvereniging Eeckenrode bruist

Algemeen 698 keer gelezen

WAALRE - Tennisvereniging Eeckenrode is opgericht in 1960. Sindsdien tennissen ze aan de Hurken 1A in Aalst-Waalre. Zesentwintig jaar is Chris van Gennip al voorzitter van de tennisclub. Nu vindt hij het tijd worden een stapje terug te doen. Voordat hij het stokje overdraagt aan zijn opvolger wil Chris van Gennip graag vertellen over zijn tennisvereniging. In de afgelopen jaren waren er veel veranderingen waardoor het nog steeds een bruisende vereniging is.

Door Wilma Stofmeel

In de beginjaren exploiteerde de familie Janssen, eigenaar van het sportpark, de tennisbanen. Naast tennisvereniging Eeckenrode speelden er nog andere clubjes. Er werd gespeeld op gravelbanen wat betekende dat er van oktober tot aan het voorjaar niet gesport kon worden. In 2005 nam Tennisvereniging Eeckenrode de exploitatie over. Van Gennip: “We vroegen andere gebruikers zich met ons samen te voegen waardoor onze vereniging enorm groeide. Door het organiseren van toernooien, competities en andere activiteiten werd er goed geïntegreerd.”

Smashcourt banen

De veertien gravelbanen waren hard aan onderhoud toe. Er werd besloten om zes banen te vervangen door smashcourt banen, later kwamen daar nog twee banen bij. Van Gennip: “Hiermee waren wij de eerste tennisvereniging in Nederland. Het voordeel van deze banen is dat je het hele jaar door kunt tennissen, waardoor het ledenbestand nog meer groeide. Afgelopen januari organiseerden we een evenement met 130 deelnemers. Tennis is een levende sport die je kunt spelen van 5 tot 80 jaar en soms zelfs wel ouder. Het is ook een sociale sport want je speelt het met twee of vier spelers. De smashcourt banen zijn juist goed voor je knieën omdat de ondergrond meegeeft. In 2010 is het clubhuis gerenoveerd, zodat er gelegenheid is om elkaar te ontmoeten.”

Padelbanen

Ondanks corona kon er nog steeds gesport worden op de Hurken, je speelde buiten en ver uit elkaar. Maar de groei was er uit, hoewel het ledenaantal stabiel bleef. Van Gennip: “Sinds vorig jaar maart hebben we er twee padel banen bij en we hopen dit voorjaar nog een derde baan te realiseren. De padel banen zijn een succes waar de tennissers op meeliften en heeft veel voordelen: het speelvlak bij padel is kleiner, wat ook voor oudere mensen prettig is om op te spelen. Het is een toegankelijke sport, je kunt meteen beginnen en speelt met vier spelers. Sporters die tennissen op hoog niveau kunnen hun techniek verder ontwikkelen door gebruik te maken van de muren. De regels van tennis en padel zijn hetzelfde maar de wedstrijden van padel gaan sneller zodat je meer partijen kunt spelen.”

Vrijwilligers

Tennisvereniging Eeckenrode heeft 575 leden, wat betekent dat er ook vrijwilligers nodig zijn om alles draaiende te houden. Daarvoor zijn er verschillende commissies. Van Gennip: “We vinden het belangrijk dat het onderling klikt tussen de vrijwilligers in een commissie, het is tenslotte vrijwilligerswerk en moet voor iedereen leuk blijven. Op 27 februari treed ik tijdens de ledenvergadering af. Jules Huijs zat in de padel commissie en gaat het van mij overnemen. Het afgelopen jaar was hij al bestuurslid zodat hij gelegenheid kreeg om de ins en outs van ons bestuur te leren kennen. Voorlopig ga ik competities leiden, ik wil Juul niet voor de voeten lopen. Ik heb het volste vertrouwen in hem en hij kan altijd een beroep op mij doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant