De familie Jou:  Fadi, Noor en hun drie kinderen Mohammed, Joudy en Naser.
De familie Jou: Fadi, Noor en hun drie kinderen Mohammed, Joudy en Naser.

In gesprek met nieuwe Waalrenaren: familie Joud

Algemeen 542 keer gelezen

WAALRE - De familie Joud bestaat uit Fadi, Noor en hun drie kinderen Mohammed, Joudy en Naser, is gevlucht uit Syrië en woont sinds anderhalf jaar in Waalre. 

De hele familie spreekt al goed Nederlands en daar werken ze ook allemaal hard aan. Vanaf januari vorig jaar krijgt Noor Nederlandse les, de lessen van Fadi startten een maand later. Met een stralend gezicht zegt Noor: “ Vrouwen eerst!” Dat tekent de sfeer van het gesprek. Noor zegt dat ze graag de taal wil leren omdat ze zoveel aardige mensen ontmoet. “Onze buren zijn allemaal zo aardig, ik wil echt graag goed contact met iedereen kunnen maken.”

Vrijwilligerswerk

Fadi vervolgt: “We hebben met Cees van der Marel (hun begeleider namen Steunpunt Vluchtelingen Waalre) besproken dat we graag vrijwilligerswerk wilden gaan doen, om de taal sneller te kunnen leren. Samen met Cees zijn we naar de Kringloopwinkel gegaan en daar werken Noor en ik nu allebei een ochtend in de week. Dat is heel fijn. We ontmoeten alleen maar vriendelijke mensen. De meeste mensen praten alleen wel een beetje snel!” Nu de naam van Cees is gevallen benadrukken Fadi en Noor hoe onmisbaar zijn steun voor hen is: “Wij vertrouwen hem volledig en delen echt alles met hem.”

School is anders

Naser (de jongste zoon) is aangeschoven bij ons gesprek en vertelt dat hij naar basisschool De Drijfveer gaat. “De school is wel anders dan in Syrië. De leraar is zo lief én hier heeft ieder kind een eigen stoel. In Syrië zaten we soms wel met vijf of zes kinderen op één stoel. Wel een grote stoel hoor!” Hij vertelt ook dat hij in Syrië al heeft leren fietsen. Noor niet. Zij heeft het hier geleerd van Fadi. Dat was wel een pijnlijke les: “Ik ben echt vaak gevallen, met bloedende knieën en blauwe plekken! Maar nu kan ik het.”

Respect voor elkaar

Fadi en Noor vinden het fijn in Waalre. Met name vanwege de mensen. Zij vinden dat iedereen hier zoveel respect voor elkaar heeft, ook als je er anders uitziet of andere gewoontes hebt. Iedereen glimlacht, groet elkaar en is vriendelijk. Wat ze ook heel bijzonder vinden is hoe wij hier met energie omgaan.“ In Syrië hadden we één uur per dag stroom. Als ik wilde koken zette ik alles van tevoren klaar en als er dan stroom was dan kon ik vlug aan de slag. Hier is de toegang tot stroom en andere energiebronnen onbeperkt maar bezuinigen de mensen toch! Vanwege de toekomst. Daar hebben wij veel respect voor.”

Meegeven

Wat ze de Waalrenaren nog wel graag uit hun cultuur mee zouden willen geven? In koor zeggen ze: “Onze lekkere recepten! We maken zoveel smaakvolle gerechten in Syrië. Bijvoorbeeld Jabrak, gevulde druivenbladeren, in allerlei varianten.” Onmiddellijk voegen ze daar aan toe dat al het brood en banket en zeker ook de kaas hier heerlijk is. Deze familie straalt optimisme en dankbaarheid uit.
Fadi en Noor hopen de taal snel goed genoeg te beheersen om het werk dat ze in Syrië deden hier te kunnen gaan doen. Fadi als elektrische-automonteur en Noor als laborante. En Naser? “Ik weet het nog niet, daar ben ik nog een beetje jong voor. Voorlopig ga ik met veel plezier naar school. Ik vind rekenen leuk en ben ook erg geïnteresseerd in geschiedenis. We leren nu over de Tweede Wereldoorlog van een mevrouw die haar herinneringen deelt. Dat maakt indruk.”
De twee andere kinderen, Mohammed en Joudy, waren tijdens het gesprek op school, het Stedelijk College Eindhoven.

Meer informatie is te vinden op:
www.steunpuntvluchtelingenwaalre.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant