Maron Jansen ziet het rennen door de straten als zijn conditietrainin).
Maron Jansen ziet het rennen door de straten als zijn conditietrainin). Connie Sinteur

Maron rent door de straten van Waalre en Eindhoven

Algemeen 594 keer gelezen

WAALRE - De twintigjarige Maron Janssen studeert  aan deTU Eindhoven Psychologie en Technologie. Daarnaast is hij bestuurslid bij de Eindhovense atletiekvereniging Asterix. Regelmatig rent hij zijn rondjes op de atletiekbaan, maar hij zocht naar een nieuwe uitdaging: rennen door alle straten en bossen van Waalre.  Nu heeft Maron zijn actieradius verlegt naar Eindhoven, want hij heeft gemerkt hoeveel er nog te ontdekken valt wanneer je de door de straten rent. 

Door Wilma Stofmeel

Als twaalfjarige werd Maron door zijn buurman, die coach is bij atletiek, gestimuleerd om te rennen. Al snel werd hij besmet met dat virus. Hij ging bij de Eindhovense Atletiek Vereniging en als student sloot hij zich bij de Eindhovense atletiekvereniging Asterix aan. Janssen: “Ik ben atleet op de middellange afstand 400 en 800 meter. Ik wilde eens wat anders doen dan rondjes rennen op de atletiekbaan. Ik dacht dat ik met mijn idee door de straten te rennen de eerste was. Ondertussen weet ik dat er nog twee andere studenten die er zijn, die dit doen: René Kuijs rende alle straten in Rotterdam en Alex van Ginneken deed hetzelfde in Groningen. “

Cijfers en statistieken

Maron houdt van cijfers en statistieken: “Ik kan dat nu op mijn stratenplan toepassen. Er is pas een nieuwe app uit: Hardloop Strava, die kaartjes opslaat van de straten die je gelopen hebt. Zo kan ik terugzien welke straten en bospaden ik heb gehad, hoelang die zijn, in hoeveel tijd ik die heb gelopen en wat mijn calorieënverbruik is. Mijn doel was om alle straten en bospaden in Waalre te rennen, dat is me in zes maanden gelukt. Ik had de smaak te pakken en besloot nu in Eindhoven door alle straten te rennen.”

Leuke verrassingen

Maron Janssen werd op zijn tochten aangenaam verrast. “Vaak ga ik in het dorp alleen van A naar B. Doordat ik door alle straten rende, ontdekte ik dat Waalre veel leuke plekjes heeft en werd soms verrast. Zo waren er straten waar kerststalletjes in de tuinen stonden of die leuk versierd waren. De bossen van Waalre zijn heel mooi met de vele vennetjes. Ik heb anders leren kijken naar Waalre. Wanneer het regende, sloeg ik de bospaden over. Meestal ren ik tien tot vijftien kilometer, dat kost me ongeveer een uur. Sinds ruim twee maanden ren ik door de straten van Eindhoven. Dat zijn ongeveer 2700 straten, daarvan heb ik er nu 600 gedaan. In Waalre telde ik 338 straten, doodlopende straten en bedrijventerreinen uitgezonderd. Die sloeg ik over. Het is jammer wanneer er veel verkeer is op straat en ik moet stoppen bij het oversteken, maar dat gebruik ik dan om te controleren waar ik zit. Studenten die ook bij de atletiekvereniging zitten en hebben gehoord van mijn activiteit, vragen me ze te laten weten wanneer ik bij hun in de buurt ben, dan rennen ze een stuk mee. Ik ga met de auto naar Eindhoven en van daaruit begin ik mijn tocht. Ik streef ernaar om de straten in Eindhoven allemaal in anderhalf jaar te hebben gedaan.”

Laagdrempelige sport

Atletiek staat in Nederland op hoog niveau, het is een laagdrempelige sport. Het enige wat je er voor nodig hebt is sportkleding en een paar goede schoenen. Janssen: “De helft van de leden van onze vereniging doet aan hardlopen en alles wat daar mee te maken heeft, de andere helft sport algemeen. Er zijn twaalf atletiek-studentenverenigingen in Nederland. Zeven keer per jaar worden er algemene atletiekwedstrijden gehouden. Het rennen door de straten is mijn conditietraining, ik hoop dit jaar de 800 meter onder twee minuten te rennen.”

Asterix organiseert ook de Paarse BosCross die op 25 februari door de bossen van Waalre gelopen wordt. Info: https://cross.asterixatletiek.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant