'Aansluiten bij de behoeften van bewoners zorgt voor geluksmomentjes', zegt Joyce Grasskamp-Pardoel vrijwilligster bij Oktober.
'Aansluiten bij de behoeften van bewoners zorgt voor geluksmomentjes', zegt Joyce Grasskamp-Pardoel vrijwilligster bij Oktober.

Dag van de vrijwilliger

Algemeen 379 keer gelezen

WAALRE - Bij Oktober werken veel professionele zorgverleners, maar gelukkig is er ook hulp van vrijwilligers. Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op deze dag worden alle vrijwilligers van Oktober in het zonnetje gezet. Ter ere van deze dag deelt Joyce Grasskamp – Pardoel haar ervaringen als vrijwilliger bij De Hoevenakkers, een huis van ouderenzorgorganisatie Oktober in Waalre.

Joyce is al 6,5 jaar vrijwilliger bij Oktober. Via een buurtgenoot is ze hier terechtgekomen. “Wandelen is mijn passie. Ik ben gestart als vrijwilliger door te gaan wandelen met bewoners. Erna ben ik overgestapt naar een-op-een activiteiten. Elke maandagmiddag bezoek ik drie bewoners. We maken dan een praatje of ondernemen een activiteit. Hierbij kijk ik echt naar wat de bewoner wil.”

Een echte sportfanaat

“Ik bezoek een meneer die een échte sportfanaat is. In de zomer keken we samen naar de Tour de France. Ik zorgde dat ik op de hoogte was van het nieuws, zodat we er ook een praatje over konden maken. En als het mooi weer is buiten, genieten we daarvan.”
“Ik bezoek ook een meneer die erg van muziek houdt. Toevallig zing ik in een koor en meneer heeft een keyboard. Soms spelen we samen muziek. Wat hij ook prettig vindt, is naar buiten gaan, we zijn daarom een paar keer gaan wandelen.”

Terug naar haar roots

“Als iemand dementie heeft, duikt diegene weleens terug naar het verleden. Zo woont er een mevrouw bij De Hoevenakkers die daarom soms Duits spreekt. Zelf spreek ik ook Duits en dit was bekend bij een zorgcollega. Zodoende ben ik in contact gekomen met deze mevrouw. Als mevrouw Duits spreekt, ga ik daarin mee. Ik weet precies wat ze bedoelt.”
“In het begin was de doelgroep mensen met dementie me onbekend. Dat vond ik best spannend. Maar door de scholingscarrousels en ervaring heb ik het gevoel dat ik er nu veel vanaf weet. Het is geweldig dat cursussen van Oktober ook voor vrijwilligers worden aangeboden.”

Geluksmomentjes

“Bij elke bewoner kijk ik goed naar zijn of haar behoeften. Ieder mens is immers anders. Ik kan hierdoor écht van betekenis zijn. Het zorgt voor geluksmomentjes, ook wel vonkmomentjes, bij de bewoners én bij mezelf.”

Interesse in vrijwilligerswerk bij Oktober? Stuur een e-mail naar coordinatorenvrijwilligers@zorginoktober.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant