Stefan en Sabine Daris in de startblokken om kerstsfeer te maken op de Markt.
Stefan en Sabine Daris in de startblokken om kerstsfeer te maken op de Markt. Connie Sinteur

Op weg naar Kerstmis met Herdertjestocht en kerststal

Algemeen 157 keer gelezen

WAALRE - Eenentwintig jaar geleden richtte Hans Daris de stichting ‘Levende kerststal’ op. Samen met een aantal vrijwilligers bouwde hij in de maand december een grote kerststal op met levende have op de Markt in Waalre-dorp die daar tot Driekoningen bleef staan. Ondertussen hebben Sabine en Stefan Daris in 2018 van hem het stokje overgenomen. Dit jaar gaan we weer op weg naar kerstmis met op 16 december de Herdertjestocht en de opening van de levende kerststal en op 17 december een kerstmarkt.

Door Wilma Stofmeel

Zestien jaar lang realiseerde Hans Daris samen met vrijwilligers in de kersttijd de levende kerststal. Daris moest vanwege zijn gezondheid stoppen en voor veel vrijwilligers werd het fysiek te zwaar. Het zag er naar uit dat er een einde zou komen aan de kerststal. Sabine, die inmiddels in Bergeijk woonde, wist daar een vriendengroep op de been te brengen die de kerststal realiseerde. Dat jaar was de stal gered, maar Sabine vond dat de kerststal voor Waalre ook gebouwd moest worden door Waalrenaren. Er kwam een nieuw bestuur en nieuwe vrijwilligers; de kerststal was gered. Het bestuur bestaat op dit moment uit: Sabine Daris als voorzitter, Stefan Daris doet de inkoop en begeleiding van de bouw bouw, Hans van Hoof is de juridisch adviseur.

Herdertjestocht

Sabine Daris: “Op 16 december verzamelen we om 17.00 uur op de Markt. We wandelen via de Dreefstraat naar de kantine bij het voetbalveld. Daar zingt het koor de Nachtegaal en is er gratis glühwein en chocolademelk. We lopen een rondje op Het Loon en bij de ‘herberg’ van de familie Dams wordt gratis erwtensoep en broodje knakworst uitgedeeld, gesponsord door Albert Heijn Waalre. Dan gaat het naar de Loonderweg waar diaken Bas Leijtens het kerstverhaal vertelt. Tot slot kan iedereen de vermoeide voeten rust geven in de huifkar van de Volmolen en daarmee terugrijden naar de Markt. De diaken zegent de kerststal in en er is muziek van het jeugdorkest van harmonie Juliana. Ook hier is er gratis glühwein en chocolademelk, verzorgt door stichting ‘Levende kerststal’. Op alle basisscholen in Waalre en Agrarisch kinderdagverblijf Betsie Boe worden kleurplaten uitgedeeld. Daarmee zijn kaartjes voor speelplaats Ballorig in Veldhoven te winnen.”

Levende kerststal

Stefan Daris: “In 2020 kwam corona en stond er twee jaar geen kerststal op de Markt. Nu, na vijf jaar is de vrijwilligersgroep weer helemaal vernieuwd met jonge mensen en jonge gezinnen. Vijftien mannen bouwen de kerststal en tien vrouwen begeleiden bij de Herdertjestocht. Er staan twee ezels en twee schapen in de stal. We krijgen vaak reacties van mensen die medelijden hebben met de dieren dat ze buiten staan, ook als het koud is. Maar we zorgen dat ze een warme stal hebben. Op 6 januari, met Driekoningen wordt deze afgebroken.”

Kerstmarkt

 Op zondag 17 december is er een kerstmarkt met dertig kramen rondom de kerststal en een horecaplein. Tijdens de kerstmarkt zijn tussen 14.00 en 17.00 uur verschillende optredens in de Willibrorduskerk. Onder andere DD Dance treedt op en de Folkband Lads ‘n Lassies wat betekent jongens en meisjes. Het repertoire bestaat uit Ierse en Schotse traditionele en moderne folkmuziek. 

Aanmelden

Kinderen, onder begeleiding van een volwassene, kunnen zich tot vrijdag 8 december opgeven via mail naar:
stichtinglevendekerststal@hotmail.com

Op 16 december ontvang je op de Markt een envelop met munten voor de gratis consumpties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant