Er is betrekkelijk weinig bekend over het verzet tijdens WWII.
Er is betrekkelijk weinig bekend over het verzet tijdens WWII. Waalres Erfgoed

Waalres Erfgoed - verzet in WW2

Algemeen 362 keer gelezen

Velen spreken nog altijd met trots over hun grootouders’ betrokkenheid in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wanneer echter de vraag gesteld wordt naar de specifieke daden van deze personen, blijven antwoorden vaak uit. Dit komt deels doordat de verzetsstrijders zelf, zelfs na de oorlog, zwegen over hun heldendaden. Voor hen was dit geen zoektocht naar beloning of erkenning; zij beschouwden het eerder als hun morele plicht. Soms was er ook sprake van schaamte, want niet alle acties in naam van het verzet bleken achteraf even rechtvaardig.

In onze gemeente is er betrekkelijk weinig bekend over het verzet tijdens de oorlogsjaren. Het gros van wat we weten heeft betrekking op de Partizanen Actie Nederland (P.A.N.), die zowel in Aalst als in Waalre een afdeling had. Deze beweging ontstond als een samensmelting van diverse verzetsgroepen en begon pas aan het einde van de oorlog echt vorm te krijgen. We weten wel dat verschillende personen door de Duitse bezetters zijn opgepakt en gevangen zijn gezet, maar de exacte redenen voor hun arrestaties zijn vaak moeilijk te achterhalen. 

Het verzet in onze gemeente kende vele facetten. Dit varieerde van kleine daden zoals het verspreiden van illegale nieuwsbronnen en kranten, het verbergen van koningshuis-gerelateerde objecten, tot grootschaliger activiteiten zoals het onderbrengen van onderduikers en werkweigering. Ook waren er gevallen van sabotageacties en medewerking aan overvallen op distributiekantoren en andere strategische locaties. 

Zoals eerder vermeld, blijft veel van de geschiedenis van het verzet in onze gemeente in de schaduw van het zwijgen van de betrokkenen. We hopen echter dat in de loop der jaren sommige van deze verhalen zijn doorgegeven door hun nazaten. 
Als u informatie heeft over het verzet in onze gemeente, dan horen we dat uiteraard graag! U kunt contact met ons opnemen via mail naar:
info@erfgoed40-45.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant