Onder het deskundig oog van twee ervaren fietsers controleert Tom een laatste keer de fietsroute.
Onder het deskundig oog van twee ervaren fietsers controleert Tom een laatste keer de fietsroute.

Nieuwe fietsroute verbindt kunst- en cultuurfestival

Algemeen 575 keer gelezen

WAALRE - Fietsen, wandelen, activiteiten bezoeken, muziek luisteren of met een klassieke auto een route van 100 kilometer rondom Waalre rijden. Op zondag 24 september kan het allemaal. Die dag vindt het eerste Waalrese kunst- en cultuurfestival plaats. In het kader van Waalre100 wordt een nieuwe fietsroute gelanceerd, met tal van culturele en kunstzinnige activiteiten onderweg. 

Initiatiefnemer Tom van Santvoort vertelt: “Ik heb een passie voor theater. Jaren geleden ontstond bij mij het idee om een kleinschalig kunst- en cultuurfestival in het dorp te realiseren. Ik vind dat er op dat vlak wel meer mag gebeuren in de gemeente. Vaak wordt uitgeweken naar grotere steden, terwijl onze eigen dorpen zoveel te bieden hebben.”
Het idee lag nog een aantal jaren in de koelkast totdat Tom vorig jaar een bijeenkomst over Waalre100 bijwoonde. “Daar werden diverse ideeën geopperd over het maken van nieuwe fiets- en wandelroutes. Dat was het moment voor mij om het idee weer tevoorschijn te halen en de nieuwe fietsroute te koppelen aan een kleinschalig kunst- en cultuurfestival.”

Programma 24 september

Er is van alles te doen in de gemeente. Zo is er een open dag bij de Vlindertuin, vindt voor het eerst gezamenlijk gildeschieten plaats om de Koning van Waalre en opent IVN Waalre haar wandeling bij De Meeris. Allemaal activiteiten waar de fietsroute langskomt. Tom: “De fietsroute vertrekt vanuit het Huis van Waalre en heeft de vorm van een lemniscaat (oneindig). Dit in het verlengde van het Waalre100-logo met de eeuwige verbinding. Vanuit het Huis van Waalre delen we tussen 11.00 en 14.00 uur gratis route-/programmaboekjes uit. Hierop zie je wanneer er waar wat te doen is.”

Klassieke auto’s 

Vanaf 10.30 uur vertrekken tientallen klassieke auto’s voor een 100 kilometer-route door Waalre.  “Rond 15.00 uur zijn de auto’s weer terug en verwachten we ook de meeste fietsers weer terug. Ook in het Huis van Waalre is van alles te doen. Zo is er een muziekcafé met Gee Whizz, een prachtig optreden van 4Tune Entertainment en een mini-markt.” De activiteiten op deze dag eindigen tussen 15.00 en 17.00 uur. 

‘We doen het samen’

Tom is trots op de verbinding die in de dorpen wordt gemaakt en de samenwerking die opgezocht wordt. “Diverse verenigingen uit Waalre leveren hun bijdrage deze dag om er samen iets moois van te maken. Zo realiseren we ons eerste kleinschalige, en vooral, lokale kunst- en cultuurfestival. Dit komt ook mede tot stand door de nauwe en fijne samenwerking met IVN Waalre.” De initiatiefnemer hoopt dat het een goed begin is om zo in de toekomst nog meer van dit soort festiviteiten te organiseren.

Buurtbus

De Buurtbus biedt zondag 24 september gratis busvervoer aan. De eerste rit begint om 10.00 uur, zowel de heen- als terugreis duurt ongeveer 30 minuten. Elk uur begint de route opnieuw vanaf serviceflat  Eeckenrhode (via alle activiteiten) tot aan Blokhut de Meerberg en weer terug. De opstapplaatsen zijn bij Eeckenrode, Chromerij, ’t Laar, Kosterhof en Hoevenackers. De laatste rit start om 17.00 uur; er kunnen maximaal 8 personen per bus mee. 

Waalre100.com

Het hele programma van zondag 24 september is volledig te vinden op de speciale waalre100-website. Tom sluit af: “Deelname is gratis en vertrek is - in verband met de route- en programmaboekjes - het makkelijkst vanuit het Huis van Waalre vanaf 11.00 uur. We hopen op mooi weer, een gezellige dag en tot slot een succesvol eerste kunst- en cultuurfestival met als thema ‘Jubileumdag Rondje Waalre100’.” 
www.waalre100.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant