Rob Singels is de koning van het kleinste gilde van Waalre.
Rob Singels is de koning van het kleinste gilde van Waalre.

Koning der Koningen Waalre

Algemeen 399 keer gelezen

WAALRE - De drie Koningen van de drie gilden die de gemeente Waalre rijk is, gaan zondag 24 september, schieten om de titel Koning der Koningen. 

Het dorp Aalst kent één schuttersgilde: het Sint Antonius en Sint Catharinagilde, opgericht in 1544. Het dorp Waalre kent twee schuttersgilden: het Sint-Willibrordusgilde uit 1329 en het Sint-Martinusgilde, opgericht in 1827. Elk gilde heeft eigen activiteiten en is aangesloten bij de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden, maar werkt verder nauwelijks samen met de andere gilden binnen de gemeente.

Zo was het tot voor kort. Met het 100-jarig bestaan van de gemeente in het vooruitzicht werd gekeken, of er na 100 jaar iets gezamenlijk opgestart kon worden. Bijvoorbeeld: een wedstrijd tussen de koningen, wie zich tot de ‘koning der koningen’ zou kunnen schieten. En hoe dat in de komende jaren zou uitgroeien tot een traditie en meer samenwerking.

Op zondag 24 september gaat dat gebeuren: de 3 koningen schieten om de titel Koning der Koningen. Wie het laatste stukje van een houten vogel uit de schutsboom schiet, krijgt de titel en een schild van gildezilver. Het is een wisselschild, want volgend jaar wordt opnieuw geschoten voor de titel en het schild.

Maar er is meer: iedereen kan meedingen naar een andere titel: Burgerkoning. Ook de burgerkoning verdient een zilveren schild. Je hoeft geen lid te zijn om mee te schieten. Wel natuurlijk minimaal 16 jaar en je moet je kunnen legitimeren. En geen alcohol gebruiken vóór of tijdens het schieten.

Daarnaast is het mogelijk om zonder competitie een paar schoten te lossen op een houten ‘vogel’ of kennis te maken met trommen of vendelen.

En niet te vergeten: voor de jeugd is er een springkussen en de wat oudere jeugd mag oefenen met een buks.

De wedstrijden worden gehouden bij het Gat van Waalre aan de Heistraat, in en rond het clubgebouw van het Willibrordusgilde. Daar zijn ook duikverenigingen actief, die films vertonen van wat duikers in het (her en der 28 meter diepe) Gat van Waalre en op andere plekken tegen komen.

De samenwerking gaat dus nog verder: ook droog en nat speelt samen. Het gildewezen heeft in dat opzicht een naam hoog te houden.

U bent welkom bij het Gat van Waalre aan de Heistraat vanaf 13.00 uur. Kom liefst te voet of per fiets. Geen entreegeld, geen parkeergeld. Wel is er een kleine loterij en natuurlijk dat hapje en drankje tegen een vriendelijk prijsje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant