Een gedeeltelijk vertrouwde, maar grotendeels nieuwe jonge organisatie van Kempenerpop.
Een gedeeltelijk vertrouwde, maar grotendeels nieuwe jonge organisatie van Kempenerpop. Jurgen van Hoof

Kempenerpop maakt comeback

Algemeen 1.279 keer gelezen

WAALRE - Kempenerpop maakt in het weekend 22, 23 en 24 september haar comeback op de festivalkalender met een gedeeltelijk vertrouwde, maar grotendeels nieuwe jonge organisatie. Met de Russische feministische protestpunkrockgroep Pussy Riot heeft het gratis toegankelijke festival een bijzondere naam weten te strikken.

Door Roy de Leijer

Frank Ploegmakers was in het verleden betrokken bij minstens tien edities van Kempenerpop. “Het festival is ooit gestart als de KPJ. In het verleden stonden onder meer Raymond van het Groenewoud, Kensington, Chef’ Special en de Amerikaanse band Dog Eat Dog op Kempenerpop. In 2002 ben ik erin gestapt. Op een gegeven moment stak ik meer tijd in het festival dan in mijn werk.”
De laatste editie met Ploegmakers vond plaats in 2016. Daarna verdween het festival twee jaar van de kalender. “Voor veel mensen was Kempenerpop een jaarlijkse reünie. Het festival zat zo in hun systeem dat ze in september op de automatische piloot naar het Boerenbondterrein in Waalre gingen. Dat gebeurde ook in 2017, toen het evenement voor het eerst niet doorging”, weet medeorganisator Willem de Zeeuw.

Opnieuw opgepakt

In 2018 en 2019 is Kempenerpop nog twee keer door een andere groep organisatoren gehouden. Corona leek daarna de definitieve doodsteek voor het festival, maar dit jaar pakt een groep jongeren ondersteund door ‘oude rotten’ als Ploegmakers en De Zeeuw de draad weer op.
“Wij hadden het er al een paar jaar over om Kempenerpop terug op de kaart te zetten. We kennen het evenement al vanaf onze kindertijd. Het is toch een soort cultureel erfgoed van Waalre”, vertelt de nieuwe voorzitter Dani Noldus. Hij en een groepje leeftijdsgenoten weten niet beter dan dat grote artiesten aan het einde van het festivalseizoen naar Waalre kwamen. De plannen om Kempenerpop nieuw leven in te blazen werden pas echt concreet in de aanloop naar het verjaardagsfeest dat zij voor Ploegmakers’ vijftigste verjaardag organiseerden.
Hij en andere oud-organisatoren helpen de jongeren dit jaar met de comeback van het festival. Ploegmakers: “Het is de bedoeling dat de jeugd daarna het stokje van ons overneemt. Na deze editie doen wij weer een stapje terug, wel zullen we nog hand- en spandiensten blijven verrichten.”

Veertigste editie

Hij is blij met de veertigste editie van het Festival. “Het allermooiste van Kempenerpop is dat het gratis toegankelijk is. Dat kan omdat wij allemaal vrijwilligers zijn. Ook van lokale ondernemers krijgen we veel steun. Ze zijn blij met de terugkeer van Kempenerpop.”
De organisatie juicht het toe dat het evenement weer kan plaatsvinden op het Boerenbondterrein. De Zeeuw: “Vanwege de ligging tussen Aalst en Waalre is het de ideale locatie voor Kempenerpop.”

Op het festival passeren dit jaar verschillende muziekstijlen de revue, van folk tot dance. De Russische formatie Pussy Riot maakt op vrijdag 22 september haar opwachting op het Boerenbondterrein. Volgens De Zeeuw past de groep helemaal in het rijtje artiesten dat bij de 39 eerdere edities van Kempenerpop voorbij is gekomen. “We zijn altijd verrassend en vernieuwend geweest”, aldus de Zeeuw. 
Vrijdagavond treden ook het Eindhovense Tigre Blanco op net als Sunfire, Thrashbucke en het Amsterdamse, Hierrr Pak Aan!!!

Headliner op zaterdag is Prins S. en De Geit. Het Haagse electrotrio stond dit jaar op grote festivals als Pinkpop en Sziget. Op het affiche prijken verder Dikke Dennis en de rockers, rockband The Spades, Skroetbalg, Ploegendienst, Bucket Boyz, Splinter, Red Devil en rapper Elmer, het alter ego van actrice en theatermaker Merel Pauw. “De zondag hebben we er dit jaar aan vastgeplakt. Dan zijn er optredens van een aantal beginnende bands uit de regio”, zegt De Zeeuw. Verder maken gedurende het hele weekend talentvolle dj’s hun opwachting.
Op het festival zijn ook kinderen en families welkom. Zo is er voor de allerkleinsten onder meer een knutselhoek. Daarnaast kunnen kinderen zich laten schminken. Behalve eetstandjes is er ook een festivalmarkt met onder meer vinyl, cd’s en kleding. Festivalgangers kunnen blijven slapen op een camping bij De Volmolen in Riethoven.
Kempenerpop roept festivalgangers op om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets te komen. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Zij kunnen zich aanmelden via medewerkers@kempenerpop.nl. Meer info: www.kempenerpop.nl.

Uit de krant