De karakteristieke pand van Bakker van Gastel aan de Molenstraat in Waalre.
De karakteristieke pand van Bakker van Gastel aan de Molenstraat in Waalre.

Waar de brouwer is......

Algemeen 711 keer gelezen

WAALRE - Als het bekende Brabantse spreekwoord “Wor d’n brouwer is, kan den bakker niej zèn”, ooit in het echt wordt bewaarheid, is het zeker het geval met de huidige- en vorige familie van het karakteristieke pand van Bakker Van Gastel aan de Molenstraat in Waalre, dat thans op de nominatie staat een transformatie te ondergaan. 

Door Jan van den Dungen

We gaan best een heel eind terug in de geschiedenis, echter, huizen die in vroeger jaren aan de buitenkant werden bepleisterd, hadden meestentijds iets te verbergen. Zo konden de reparaties of andere bouwsporen aan het vroegere gebouw gemakkelijk aan het oog worden onttrokken of weggewist. Daarom valt aan te nemen, dat we op deze plek al ruim 350 jaar over bebouwing en bewoning spreken. 

Pand aan de Molenstraat

Van de bekende valkeniersfamilie Bijnen uit Valkenswaard kocht in 1668 Jasper Laureys Bijnen, Mr. Valkenier, het huis aan het begin van de Molenstraat, waar nu het pand van Van Gastel staat. Het huis heette toepasselijk ‘De Valck’ en was een herberg met brouwerij. 

Ook valkenier

Twee zonen van Jasper werden ook Valkenier: Laureijs Jaspers (1670-1736) werd Valkenier bij Generaal Kroonsveldt in Wenen en ook Jan Jasper (1675-1746) werd met Valkenier aangeduid. 
De laatst bekende Bijnen die in dit grote pand woonde, was Willem Bijnen, die was getrouwd met Johanna van de Moosdijk. Hij overleed op 78-jarige leeftijd op het einde van het jaar 1837. D’n brouwer verdween en d’n bakker verscheen.

Verbouwing

Het pand zoals het er nu uitziet dateert van 1843, zo is overal te lezen. Zeer waarschijnlijk is het nog enkele jaren bewoond geweest door de weduwe van Willem Bijnen en hebben de opvolgende bewoners, de familie Van Gastel uit Geldrop, na aankoop een forse verbouwing uit laten voeren.Rond die tijd, midden 1840 kwam vanuit Geldrop het gezin van landbouwer Arnoldus van Gastel (geboren in Geldrop in 1804) en Johanna van Stekelenburg (geboren in Mierlo in 1807) met hun zes zonen en een dochter samen met hun 26-jarige dienstmeid Anna van der Wegen in Waalre wonen(uit: Geschiedenis van Van Gastel’s ).

Het pand is thans actueel in het nieuws vanwege een op handen zijnde nieuwe woonproject ter plaatse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant