Op deze foto bij de Aalstermolen zijn de sporen van palen te zien.
Op deze foto bij de Aalstermolen zijn de sporen van palen te zien. Waalres Erfgoed

Waalres Erfgoed - werkgroep archeologie

Algemeen 989 keer gelezen

Sinds het Verdrag van Malta (1992), een afspraak binnen de EU, is het verplicht om eerst archeologisch onderzoek te laten doen voordat er ergens gebouwd wordt. 

Menig bouwer is daar niet blij mee, maar achteraf kan er dan wel een mooi verkooppraatje gehouden worden over wat er vroeger op de plek van het nieuwe gebouw gestaan heeft.

Zoals bij de Aalstermolen (waar 18 bungalows worden gebouwd) in de Raadhuisstraat in Aalst, waar veel sporen gevonden zijn van vroegmiddeleeuwse huisjes. Bij die huisjes hebben de archeologen een boomstam-waterput gevonden, die uit twee delen bestond. Een boom werd in de lengte doormidden gekliefd en uitgehold zodat deze samen een pijp vormden met een diameter van ongeveer 60 tot 100 centimeter. Deze boomstam, die nog behoorlijk intact is, wordt met jaarringenonderzoek geprobeerd te determineren op jaartal.
Ook is er een Romeinse munt gevonden, maar deze zat in het esdek (de zwarte grond boven de gele grond), waardoor niet met zekerheid is te zeggen of deze daar in de Romeinse tijd verloren is.

Daarnaast zijn er ook Karolingische scherven gevonden daterend tussen 751 en 814. Hieruit blijkt dat de dorpskern van Aalst er heel anders uit gezien heeft dan de kadastrale kaart uit die tijd laat zien. Op die kaart lag de dorpskern in 1832 bijvoorbeeld aan de Gestelsestraat, en de oude kerk stond er maar verlaten bij. Maar uit deze sporen blijkt dat er wel degelijk huizen om de kerk hebben gestaan.

Heeft u interesse in het verleden van het oude kerkje dat afgebroken is in 1906, dan raad ik u het boekje De schaduw van een heiligdom aan. Hierin wordt verteld over de opgraving in 1996 rondom het oude kerkje, uitgevoerd door Nico Arts en het Waalres Erfgoed.

We wachten vol ongeduld de resultaten af van de archeologische onderzoeken in de Piet Heinstraat, Michiel de Ruiterstraat en omliggende straten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant