Ronald Otter met zijn nieuwste luchtfotoboek '100 jaar Aalst-Waalre van boven'.
Ronald Otter met zijn nieuwste luchtfotoboek '100 jaar Aalst-Waalre van boven'. Yvonne Leijten

100 jaar Waalre van boven, gezien door de fotograaf

Algemeen 991 keer gelezen

WAALRE - Sinds Ronald Otter het gemak van de digitale camera ontdekte,  is hij daar helemaal aan verslingerd. Met drie kinderen en acht kleinkinderen kan hij zijn hart ophalen aan fotograferen. Maar liever nog zoekt Otter het hoger op en fotografeert vanuit de lucht. Wat begon als een hobby groeide vanaf zijn pensionering uit tot bijna een baan. Hij maakte door de jaren heen 34 luchtfotoboeken waaronder 100 jaar Eindhoven. Nummer 3 in het rijtje van 100-jarigen is ‘100 jaar Aalst-Waalre’.

Door Wilma Stofmeel

Tot aan zijn pensionering was Ronald Otter leraar aardrijkskunde en geschiedenis op het Sint-Joriscollege in Eindhoven. Heel lang maakte hij de gewone, gezellige familie- en vakantiekiekjes. Otter: “Fotograferen interesseerde me niet echt. Bij analoge camera’s moest je minstens een week wachten voordat je het eindresultaat zag, om dan te constateren dat bijna de helft was mislukt. Twintig jaar geleden ontdekte ik de digitale camera met zijn vele mogelijkheden. Je ziet meteen vrij duidelijk het resultaat van de foto’s. In 2007 werd ik uitgenodigd een uitstapje in een vliegtuig te maken. Tijdens de vlucht fotografeerde ik volop, maar veel ging er fout. Daar heb ik van geleerd. Daardoor ben ik me in de techniek gaan verdiepen. Het was leren met vallen, opstaan en weer doorgaan.”

Fotograferen vanuit de lucht werd zijn passie. In 2015 bracht Otter zijn eerste luchtfotoboek ‘Stratum’ uit. Op het gebied van fotografie en het maken van een fotoboek is Otter autodidact: “Ik ben er als het ware ingerold. Op een gegeven moment vroeg het ED mij ook om bepaalde luchtfoto’s te maken. Die gebruikte ik soms in de les, op die manier kwamen mijn vakgebied en hobby bij elkaar. Op een keer hing ik een foto op van de werkzaamheden aan de rotonde op de Hurken. Een van de leerlingen herkende toen zijn vader die daar aan het werk was. Wanneer ik een gebied moest fotograferen waarvan ik wist dat er collega’s woonden, maakte ik daar ook een foto van en gaf die cadeau.”

Veel mensen gaan van de veronderstelling uit dat Otter de luchtfoto’s met een drone maakt. Niets is minder waar. Otter: “Een drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen en mag niet bij vliegvelden, of spoorwegen en boven aaneengesloten bebouwing vliegen. Wanneer ik een bepaald gebied fotografeer heb ik een foto van vroeger bij me, om het gebied zoveel mogelijk vanuit dezelfde positie te fotograferen. Dat lukt nooit helemaal omdat het vliegtuig op 600 meter hoogte moet vliegen. Ik heb ook met de seizoenen te maken. In de zomer zie je door begroeiing minder van de omgeving. In de winter is het licht vaak wat blauwer en maak ik liever geen foto’s in december en januari. Het gebeurt weleens dat het zicht er beneden goed uitziet, maar eenmaal in de lucht blijkt dat er onder ons een inversielaag, een grauwsluier hangt. Ik werk met meerdere piloten, maar het meest onder de deskundige leiding van Eugenio van Berkom.”

Ronald Otter woonde in zijn jeugd acht jaar in Waalre en ging daar op de Wilderen naar school. In die tijd bracht hij voor zijn vader folders over de Klimbim rond, zijn vader zat in het bestuur van de speeltuin. Daardoor leerde hij de omgeving goed kennen en vond hij zijn project ‘100 jaar Aalst-Waalre van boven’ extra leuk om te doen. Zijn zoon Sten Otter tekende voor de vormgeving. Het fotoboek met harde kaft, ligt sinds begin mei bij Bruna op Den Hof in de winkel en bevat luchtfoto’s van Aalst en Waalre vanaf 1926 tot en met maart 2023. Oudere foto’s zijn door John Rengers ter beschikking gesteld. Foto’s vanaf 1920 zijn via Aviodrome gekocht, daar rusten rechten op. Foto’s vanaf 2009 zijn, in vele formaten, na te bestellen via ro.otter@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant