Dirk Hermans in de Volmolen waar volop gewerkt wordt.
Dirk Hermans in de Volmolen waar volop gewerkt wordt. Connie Sinteur

Dirk Hermans realiseert vitalisering Volmolen

Algemeen 910 keer gelezen

WAALRE-RIETHOVEN - Precies op de grens van Riethoven en Waalre ligt de Volmolen aan de Volmolense weg aan de Dommel. Een watermolen met een lange geschiedenis. In 1998 kocht het echtpaar Martin Hermans en Marjo van de Sande de afgebrande molen met bedrijf en woonhuis om er met het gezin in te wonen. Dirk Hermans groeide er op en sleutelde samen met zijn vader aan de molen. De molen vroeg veel onderhoud en leverde niet genoeg rendement op als krachtcentrale.

Door Wilma Stofmeel

Dirk  Hermans volgde de hbo-opleiding werktuigbouwkunde toen het plan bij hem rees om eigenhandig de watermolen op te knappen en daar zijn eindscriptie van te maken. Langzaam aan herrijst de Volmolen in zijn oude glorie en zal dit jaar weer in gebruik worden genomen.

Verschillende molens

Al zeker 700 jaar staat op de plek waar de Volmolen staat een watermolen, maar dat is niet dezelfde watermolen. Dirk Hermans: “Er hebben verschillende watermolens op deze plek gestaan. In het verleden zijn die meermalen afgebrand. In 1960 werd een nieuwe watermolen gebouwd, maar die had veel constructieve problemen. Mijn vader moest constant reparaties uitvoeren, ik was gefascineerd door techniek en hielp hem van kleins af aan daar bij. De onderdelen werden ook niet tegen corrosie behandeld zodat in tien jaar tijd de schoepen helemaal doorroestten. Het waterrad is de voorloper van de turbine bij stuwdammen. De theorie over het waterrad stamt uit 1850 en die klopt nog steeds. Onze krachtcentrale wekte maar 30.000 kWh/jaar op, dat is te weinig. Wanneer we klaar zijn is de verwachting dat de centrale 130.000 kWh/jaar zal opwekken.”

Molen te hoog

Tijdens zijn opleiding deed Dirk Hermans onderzoek naar het optimaliseren van de watermolen. Daaruit bleek onder andere dat de molen iets te hoog stond. Die moest daarom omlaag worden gebracht. In oktober 2022 ging hij, samen met zijn vader aan de slag. Alles werd afgebroken. Dirk Hermans: “Ik tekende het ontwerp in 3D, maakte de onderdelen zelf en een schaalmodel van het rad dat ik testte. De uitstroming van het water wordt aangepast aan hoogte en laagte, dat vraagt veel tijd. We moeten nieuwe stuwen plaatsen. Daarna wordt het waterrad in elkaar gezet en geplaatst. Er komt een nieuwe kanogoot met beweegbare bodem zodat het water hoger en lager kan worden aangepast waardoor je meer of minder stuwing van het water hebt. Het wordt een ‘super wave creator’ dat is uniek in Nederland en Europa.”

Vier maanden

In eerste instantie verwachtte Dirk Hermans dat de klus in vier maanden geklaard zou zijn, maar dat viel tegen. Dirk Hermans: “Het ziet er naar uit dat we dubbel zoveel tijd nodig hebben. Op zaterdag 20 mei wil de kanovereniging hier wedstrijden houden, dat moet lukken. Dit weekend worden de stuwen geplaatst en de kanobak geplaatst. Ik ben zelf een enthousiaste wild-water- kanovaarder, daarom doen mijn vader en ik er alles aan om te zorgen dat de wedstrijden door kunnen gaan.”

Meer informatie

Meer weten over de Volmolen; kijk op de website:
https://www.volmolen.nl/post/vitaliseren-volmolen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant