Stella en Arman bij het decor van hun prentenboekje.
Stella en Arman bij het decor van hun prentenboekje. Connie Sinteur

Arman en Stella schreven een prentenboek

Algemeen 421 keer gelezen

WAALRE - Niets is leuker dan werken met kinderen. Lidwien Engelbert, leerkracht ondersteuner in de onderbouw van OBS Ekenrooi, weet daar alles van. Haar taak is om de ontwikkeling van kinderen op verschillende niveaus, waar mogelijk creatief, te stimuleren. Hoe leuk is het dan wanneer de kinderen je weten te verrassen. Zo ook Arman Mossavat en Stella Laman, ze zitten bij juffrouw Maartje in de klas en zijn allebei 5 jaar. Bij juffrouw Lidwien aan tafel verzonnen én schreven ze zelf een verhaaltje over pizzabakken. 

Door Wilma Stofmeel

Lidwien Engelbert werkt met kinderen in kleine groepjes die extra ondersteuning nodig hebben op cognitieve en/of sociaal emotionele ontwikkeling. Zij biedt verrijking van de lesstof of intensieve begeleiding middels creatieve werkvormen zodat de lesstof beter beklijft. Juffrouw Lidwien: “Een traject begint bij de leerkracht, die signaleert dat een kind aan een specifieke ondersteuning behoefte heeft. Dan wordt een plan opgesteld en het doel dat we willen bereiken. Na vijf, zes weken moet er vooruitgang zijn. Wanneer het doel eerder is bereikt stellen we het bij.”  

Ze werkt nu met een groepje kinderen die ze een vier seizoenen-boekje laat maken. “Bij dit groepje wil ik met een boekje werken aan letterkennis, onderling contact leggen en de fantasie prikkelen door de kinderen te laten tekenen. Het is belangrijk dat ik de kinderen de ruimte geef en open vragen stel, dat ik het verhaal niet zelf voor ze invul.”

Prentenboek

“Arman en Stella wilde ik uitdagen een prentenboek te maken over poppetjes die een wereldreis gingen maken. Ik zag daar heel veel leuke verhaaltjes bij, maar Arman zei heel gedecideerd “Nee, ik wil een verhaaltje over pizza bakken maken. Stella ging daar vol overtuiging in mee. Aan de hand van Playmobil poppetjes en meubeltjes ontwikkelde ze het verhaal. Ze bedachten zelf de ingrediënten voor de pizza en hoe ze die moesten maken. Samen zetten ze een verhaallijn uit met goede volledige zinnen. Het verhaaltje werd in scenes opgedeeld waar we foto’s van maakten. Arman en Stella mochten zelf ook foto’s maken. Ze typten de tekst eigenhandig uit op de computer. Daarbij gaf ik alleen sturing wanneer er een hoofdletter moest staan of een leesteken, verder deden ze het helemaal zelf.”

IJsje

Arman en Stella zijn heel enthousiast over hun boekje en vonden het leuk om te maken. Samen lieten ze zien hoe de foto’s van het verhaaltje, met de meubeltjes en poppetjes, tot stand kwamen. Daarna lazen ze om de beurt uit het boekje voor. Op de vraag of ze nog eens zo’n boekje zouden willen maken en waar dat dan over moet gaan zei Stella heel stellig ‘over een ijsje’! want ja, na een pizza hoort natuurlijk een ijsje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant