De twee konijnen Paco en Kootje. (Foto: Stichting ROZE)
De twee konijnen Paco en Kootje. (Foto: Stichting ROZE)

Gratis kat of konijn laten chippen bij Stichting ROZE

Algemeen 178 keer gelezen

REGIO - Katten- en konijneneigenaren krijgen de mogelijkheid om hun dier gratis te laten chippen tijdens de chipweek van 1 tot 8 april bij Stichting ROZE in Eindhoven. 

Het moet worden voorkomen dat gezonde dieren met een eigenaar onnodig in de opvang terecht komen. Een kat mag nu eenmaal in Nederland vrij rondlopen en weet ook vaak heel goed de weg naar huis. Soms pakt dit anders uit. Jaarlijks komen er zo’n 35.000 katten in een asiel terecht. Het grootste deel van deze katten is niet gechipt. “Als de eigenaar van de kat binnen twee weken niet wordt gevonden, gaat het asiel voor de kat een nieuw baasje zoeken! Het zal je als katteneigenaar maar overkomen dat je kat uiteindelijk bij een nieuwe eigenaar terecht komt!” vertelt Alma van Dorenmalen, beheerder van de opvang.

Chipactie

De chipplicht bij honden maakt het al mogelijk om 95% van de zwerfhonden te herenigen met hun eigenaren. Bij katten is dit nog geen 20% en bij konijnen is het bijna een uitzondering.  
Het doel van deze actie is voorbereidend op de chip- en registratieverplichting voor katten. Het is nog niet bekend wanneer deze in gaat, maar het hoogseizoen staat bij de opvang al wel voor deur. De stichting wil het aantal binnengebrachte dieren deze lente en zomer graag omlaag brengen. Vorig jaar heeft de stichting ruim 750 katten en 119 konijnen opgevangen.
Deze actie geldt voor alle niet-gechipte katten en konijnen woonachtig in één van de aangesloten gemeenten die u op de website van de Stichting kunt vinden. Ook voor binnen-katten en konijnen is chippen van belang. Als ze per ongeluk buitenshuis belanden, is de kans groot dat ze verdwalen.

Afspraak maken

Tot en met vrijdag 31 maart kunt u online een afspraak maken voor het chippen via onderstaande website.  U boekt een bepaald tijdslot en komt met de kat of het konijn naar de opvang aan de Kanaaldijk Noord 127a in Eindhoven. Als u een vaccinatieboekje hebt,  breng dit mee. Heeft u dit nog niet, dan wordt deze op locatie aangemaakt. De afspraak is uitsluitend bedoeld om het dier te chippen. Het dier wordt niet medisch onderzocht.

Stichting ROZE (Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven) is sinds vorig jaar dé opvang voor zwerfdieren in nood, voor 14 regiogemeenten. Kijk voor meer informatie en het maken van afspraken op:

www.rozeindhoven.nl

Uit de krant