Shoppen Nederlanders online uit verveling of is het een signaal van koopverslaving?
Shoppen Nederlanders online uit verveling of is het een signaal van koopverslaving?

Online shoppen uit verveling

Algemeen 210 keer gelezen

REGIO - Zestig procent van de Nederlanders geeft aan een goed gevoel te krijgen van online bestellen. De grootste groep is tussen de 18 en 24 jaar. Dit komt naar voren uit onderzoek van TrustDeals. Bijna de helft van de Nederlanders (49%) geeft aan liever online te bestellen dan het artikel in een fysieke winkel te kopen.

Het internationale couponplatform deed onderzoek naar het bestellen en retourneren van pakketjes. Ruim één op de tien Nederlanders (13%) bestelt altijd alles online. Een avondje scrollen bij jouw favoriete webshop? Ruim één op de vijf Nederlanders bestelt wel eens uit verveling. 28% besteltspullen waarvan ze weten dat ze niet alles gaan houden. 

Volgens Carien Karsten, psychotherapeut en specialist op het gebied van koopverslaving, kunnen dit signalen zijn van een koopverslaving. “Je moet kijken naar het gevoel wat achter de aankoop zit. Vaak komt het neer op bijvoorbeeld een gebrek aan liefde of een gebrek aan prikkels. Dan helpt shoppen inderdaad om je kortstondig een prettig gevoel te geven. Het moment van aankoop haalt je even uit je slechte gevoel.”

Terugsturen

Ruim één op de tien Nederlanders (14%) geeft aan wel eens gebruikte of gedragen items te hebben teruggestuurd. Veruit de grootste groep hiervan is onder de 18 jaar. Ook gratis retourneren speelt een grote rol in ons bestelgedrag. 37% bestelt alleen bij webshops waar je gratis kunt retourneren. 41% geeft aan dat wanneer zij gratis kunnen retourneren, sneller geneigd zijn om meer items te bestellen. Bijvoorbeeld in meerdere kleuren of maten.

Karsten zegt dat mensen met een shopverslaving veel aangekochte items niet eens daadwerkelijk gebruiken of dragen. Terugsturen doen ze echter niet. “Het gaat echt om de prikkel die ze krijgen gelijk na de aankoop. Op het moment dat het item binnenkomt is die alweer verdwenen. Ik vraag me zelfs af of shopverslaafden al hun pakketjes wel echt uitpakken. De inhoud doet er veel minder toe omdat de kick van het aankopen al is geweest.”

Duitsers meer online

Hetzelfde onderzoek is ook in Duitsland uitgevoerd en wat blijkt: Duitsers bestellen vaker en meer online dan Nederlanders. Waar in Duitsland 28% zegt alles online te bestellen en bijna zeven op de tien Duitsers geeft aan voorkeur te hebben voor online shoppen. 
De volledige onderzoeksresultaten zijn te vinden op: www.trustdeals.nl/#onderzoek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant