Op donderdagochtend 4 mei gaan de deelnemers van start in de Pracht in Waalre.
Op donderdagochtend 4 mei gaan de deelnemers van start in de Pracht in Waalre.

Bewegen op Muziek voor mensen met dementie

Algemeen 186 keer gelezen

WAALRE - Muziek doet een mens goed. Bewegen op muziek is een ontspannen manier om in verbinding met je lichaam, geest en omgeving te komen. Switch2move brengt mensen met dementie en Parkinson, evenals hun partners of mantelzorgers, in beweging. Het fysieke en het mentale welzijn verbetert zichtbaar, ook door het minstens zo belangrijke ‘bakske koffie met een kuukske’ na afloop.

Gemeente Waalre is een dementievriendelijke gemeente die zich actief inzet om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Switch2move biedt op verschillende locaties ‘Bewegen op Muziek’ aan voor mensen met dementie/Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Samen slaan ze de handen ineen en starten dit jaar een pilot. Er wordt gekeken naar de effecten van ‘Bewegen op Muziek’ bij een groep van 16 inwoners met (beginnende) dementie, die nog zelfstandig wonen. 

De Switch2move methode kan klachten verminderen en de achteruitgang vertragen. Muziek en beweging worden op een unieke manier gecombineerd. De methode is gebaseerd op wetenschappelijke studies. Daarbij wordt samengewerkt met regionale ziekenhuizen, Hogescholen en Universiteiten. Op de muziek oefenen de deelnemers met bewegingen die het geheugen en de fijne motoriek stimuleren. Het is goed voor de bloedcirculatie en verbetert mobiliteit, coördinatie en balans.

Startdatum

Op donderdagochtend 4 mei gaan de deelnemers van start. Ze komen wekelijks bij elkaar van 10:30 uur tot 11:30 uur in Ontmoetingscentrum de Pracht. Na 45 minuten bewegen op mooie muziek drinken ze gezamenlijk een kop koffie of thee.

Wilt u meedoen?

Aanmelden kan tot 23 april 2023 door een mail te sturen naar A.Roos@switch2move.com. Er is plaats voor 16 inwoners uit Aalst/ Waalre. Partners of mantelzorgers zijn meer dan welkom. Samen met je partner of mantelzorger bewegen geeft plezier en meer verbinding.

De organisatie vraagt een geringe bijdrage van 3,50 euro per persoon, per les. Dit is inclusief de kop koffie of thee na afloop.

In 2017 is bij Jan van Halst (73) de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Al drie jaar danst hij, samen met zijn vrouw Julia (71) bij Switch2move. “Na de eerste proefles zag ik lichte twijfel bij Jan, maar na een tweede keer was hij overtuigd. Het lijkt alsof het dansen vanzelf gaat. Met de empathische docente vergeet iedereen hun ziekte, want je zit in een lotgenotengroep en iedereen kan zich bewegen op zijn of haar manier. Niets is fout, alles is goed. Het is één grote liefdevolle groep die elkaar begrijpt, erover praat en daar kracht uit put. We zijn nu een hechte groep, vangen elkaar op in lief en leed.”

Julia weet vanuit haar achtergrond in de zorg hoe belangrijk muziek en het activeren van mensen is. “Het is geen stijldansen”, legt Julia uit. “We starten in een kring op een stoel met bewegingen en daarna achter de stoel voor wie dat lukt. De laatste 5 minuten is er vrije dans. Ik zie aan Jan dat de lessen hem goed doen; zodra hij de muziek hoort verandert zijn gezicht en klaart hij helemaal op.”

Uit de krant