William Linssen tijdens de laatste repetitie bij Harmonie de Volharding.
William Linssen tijdens de laatste repetitie bij Harmonie de Volharding. Connie Sinteur

Afscheidsconcert William Linssen

Algemeen 719 keer gelezen

WAALRE - Op zaterdag 18 maart nam William Linssen, dirigent van Harmonie de Volharding, in Het Huis van Waalre afscheid van het fijnste orkest waar hij ooit mee heeft gewerkt. Dat werd gedaan met het concert ‘William’s Highlights’. Het programma bestond uit composities van concerten, Symphonica-uitvoeringen en projecten van de afgelopen zestien jaar.

Door Wilma Stofmeel

William Linssen speelde twintig jaar klarinet in een professioneel orkest en is muziekleraar op een middelbare school. In gesprek met Linssen vertelde hij dat het orkest zestien jaar geleden bestond uit zevenentwintig leden, nu zijn er dat vierenveertig. Samen met de muzikanten begon hij de sound mooi te maken. Er is weinig verloop bij de Volharding, dat blijkt uit de vele jubilarissen die door de jaren heen worden gehuldigd.

Verschillende generaties

Linssen: “De sfeer in het orkest is altijd goed met een gezonde mentaliteit. We zijn een soort familie. Verschillende generaties zijn lid van het orkest. Mijn vader van tweeëntachtig en mijn dochter spelen ook bij de Volharding. We hebben leuke projecten gedaan en in het buitenland opgetreden, met eens in de zoveel jaar een Symphonica-uitvoering. Bij ons staat vooral muziek maken voorop. Muziek verbroedert, ik wil graag een lans breken voor muziek en cultuur. Het is jammer dat er steeds meer gekort wordt op subsidies en dat lessen aan de muziekschool zo duur zijn, waardoor het niet voor iedereen mogelijk is muziekles te volgen.”

‘De Adriaan’

In de jaren dat William Linssen op de bok stond, deed de harmonie mee aan de muziekwedstrijd ‘De Adriaan’. Deze wedstrijd heeft als doel muziek te bevorderen bij amateurmuzikanten, de banden tussen muziekverenigingen in de regio te verstevigen, in het bijzonder voor harmonie en fanfare. Een amateurmuzikant speelt een solo waarbij de solist begeleid wordt door zijn/haar harmonie c.q. fanfare. Namens Harmonie de Volharding won Lars Mitzen de prijs in 2015, zijn tweelingzus Lisa Mitzen in 2017, beiden op klarinet en Loek Smits op euphonium in 2019. Drie wapenfeiten waar Linssen met recht trots op mag zijn.
Linssen is goed te spreken over de samenwerking met het bestuur en de werkgroepen. Linssen:” Ik ben nog nooit in vergadering geweest met het bestuur, we werkten heel transparant. Wanneer er zaken te bespreken waren werd dat op dat moment gedaan. De commissies wisten over en weer wat er bij de andere commissies besproken werd. Dankzij internet kan ik, samen met de muziekcommissie, het programma online bespreken. Zo hoeven we dat niet na de repetitie te doen, wanneer iedereen moe is en naar huis wil, maar kunnen we het op een andere avond doorspreken.”

Treurig maar begrip

Bestuurslid Petrie Alting betreurt het dat de harmonie afscheid moet nemen van William, maar ze begrijpt het wel. Petrie Alting: “Vaak stopt de dirigent na tien jaar bij een orkest, we mogen blij zijn dat William zo lang is gebleven. Hij is een hele fijne dirigent, die iedereen in zijn waarde laat. Hij behandelt ons met respect en gaat intuïtief te werk. We hebben hele goede muzikanten en mindere muzikanten, maar William geeft iedereen de ruimte. Wanneer we een stukje moeten voorspelen laat hij dat in groepjes doen zodat je steun aan elkaar hebt.”

Zaterdagavond heette voorzitter Ronald Loonen, in een goed gevulde zaal, het publiek welkom: “Op het hoogtepunt van sfeer en muzikaliteit stopt William. Hij heeft ons orkest tot grote hoogte gebracht. We nemen vanavond met pijn in ons hart afscheid van hem.”
Het programma was heel gevarieerd met onder andere: Rhapsody for euphonium, met een glansrol voor Loek Smits, Yellow mountains waarmee de overleden leden werden herdacht en Dixieland met daarin vijf solisten.
Linssen sloot af met Wir Musikanten, dat bij een tournee in Duitsland een groot succes was. Een mooi afscheid van zijn muzikale familie.

Uit de krant