'Ken je Piep'? vertelt het verhaal van het overleden dochtertje van Steffie Kennis en haar vrouw Inge.
'Ken je Piep'? vertelt het verhaal van het overleden dochtertje van Steffie Kennis en haar vrouw Inge. Connie Sinteur

Ken je Piep? Een verhaal over een sterretje

Algemeen 281 keer gelezen

WAALRE - Zes jaar geleden overleed Miep, het dochtertje van Steffie Kennis en haar vrouw Inge. Het was heel onverwacht en onbegrijpelijk. Grote broer Jens was toen 3 jaar en kreeg van de gebeurtenis nog wel wat mee, maar jongere zusjes Aaf en Leen hebben haar nooit gekend. Nog iedere dag wordt de herinnering aan Miep levend gehouden in het gezin. Steffie Kennis schreef een boekje waarin de baby op speelse wijze een plekje kreeg. 

Door Wilma Stofmeel

Toen Miepje geboren werd leek er niets aan de hand. Ze was een gezonde baby die dol was op mandarijntjes. Voor Steffie een Inge is de oorzaak van de ziekte nog steeds niet duidelijk. Steffie vertelt: “Miep was 10 maanden toen ze bij opa en oma logeerde. Daar werd ze ineens helemaal blauw en moest met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis. Daarna volgde heel veel onderzoeken, maar er kon geen echte oorzaak gevonden worden voor haar hartritmestoornissen.” 

Angstige tijd

Het was een angstige tijd want wanneer Miep verhoging had, al was het maar 37,4, kreeg ze al hartritmestoornissen. Miep werd in het ziekenhuis in Leiden opgenomen. Steffie: “Mijn vrouw en ik logeerden daar om de beurt in het Ronald MacDonald huis, af en toe logeerde Jens er ook. Miep kreeg een ICD, dat is een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. Er was geen enkele reden om te denken dat Miep niet oud zo worden. Ze overleed in 2017 plotseling toen ze net een jaar was. Jens was drie jaar.”

‘Ken je Piep’? 

Omdat na Miep nog twee dochters werden geboren, Aaf (4) en Leen (1), schreef Steffie een boekje ‘Ken je Piep?’ 
Steffie: “Jens is ons enige kind dat Miep heeft gekend. Wij noemden haar altijd Piepje. Jens herinnerde zich nog dat Piepje gek was op mandarijntjes. Ieder keer als we een mandarijntje eten, denken we aan Piep. We willen dat Aaf en Leen via dit boekje ook kennismaken met haar. Twee jaar na haar overlijden schreef ik het boekje. Ik wilde geen kinderen opvoeren maar dieren. Kever is eigenlijk Jens en Aaf is Aapje. Daarna ging ik op internet op zoek naar een illustrator, dat werd Fleur Arendsen. We overlegden regelmatig en Fleur maakte eerst proeftekeningen. Maar ik gaf haar de vrijheid om zelf de tekeningen bij de verhaaltjes te bedenken die goed bij mijn verhaal passen.”

Voorlezen

Jens kan het verhaal nu aan zijn zusjes voorlezen. Er wordt nog dagelijks over Piep gepraat. Binnen het gezin groeide het boekje, maar of dat nog een vervolg krijgt weet Steffie nog niet. Steffie: “Ik schreef het boekje voor en over mijn gezin. Ik ben niet iemand die gemakkelijk naar buiten treed, dat is niets voor mij, maar het is toch wel fijn dat webwinkel Boekscout mijn boekje naar buiten brengt.”

Boekhandel

Het boekje ‘Ken je Piep?’, met prachtige illustraties van Fleur Arendsen ligt nu bij Bruna op Den Hof en Bruna in Best. Het is ook te bestellen via ISBN 9789464684650 en kost €16,50. 

Uit de krant