De Luisterlijn wordt bemand door vrijwilligers.
De Luisterlijn wordt bemand door vrijwilligers. Edwin Weers Fotografie

‘Behoefte aan licht en warmte’

Algemeen 400 keer gelezen

REGIO - Voor veel mensen was 2022 een somber en lastig jaar. Een jaar waarin er zorgen waren over een oorlog op de grens van Europa en een jaar waarin stijgende energieprijzen voor grote onzekerheid zorgden. De behoefte aan warmte, licht en persoonlijke aandacht groeit. Dat merken vrijwilligers bij de Luisterlijn dagelijks. 

Er is een grote vraag naar een luisterend oor en vrijwilligers bij de Luisterlijn hebben hun handen vol. In 2022 ontving de Luisterlijn 611.658 oproepen. Om alle oproepen te kunnen beantwoorden, is de Luisterlijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “Vorig jaar ontvingen we een recordaantal oproepen. We merken dat steeds meer mensen contact zoeken, omdat zij behoefte hebben aan erkenning, steun, troost of een goed gesprek”, zegt Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder bij de Luisterlijn. 

Geestelijke gezondheid

Opvallend is dat veel gesprekken gaan over de geestelijke gezondheid, zowel aan de telefoon als op de mail en chat die de Luisterlijn ook aanbiedt. “Er waren het afgelopen jaar veel mensen die een luisterend oor nodig hadden. Vanwege eenzaamheid, maar ook met zorgen over maatschappelijke issues die nu aan de orde zijn. Alleen al door te luisteren helpen getrainde vrijwilligers zorgen, pijn en verdriet tijdelijk te verlichten. We hopen dan ook dat meer mensen op deze manier wat warmte willen geven aan mensen die het nodig hebben”, aldus Noordegraaf.

Dankbaarheid

“De gespreksonderwerpen zijn heel verschillend”, vertelt vrijwilliger Marleen. “Mensen willen praten over eenzaamheid, relatieproblemen, angst, slapeloosheid of onzekerheid. Ik ben er niet om problemen op te lossen, maar ik kan wel luisteren en ondersteunen. Vrijwel iedereen heeft zo nu en dan behoefte om even zijn of haar verhaal te delen met een ander. Een goed gesprek geeft steun, warmte en licht. Als vrijwilliger heb ik ervaren dat je veel dankbaarheid terugkrijgt door er een dagdeel per week voor een ander te zijn.”

Bijzonderheden

De Luisterlijn biedt een luisterend oor bieden aan iedereen die dat nodig heeft, wanneer die dat nodig heeft. De vrijwilligers en de gesprekspartner blijven anoniem. De Luisterlijn is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer 088-0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk. Meer informatie over dit bijzondere vrijwilligerswerk vind je op: www.deluisterlijn.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant