Donderdag 29 januari 1998 gingen Cora en Irma samen naar het gemeentehuis voor de partnerregistratie.
Donderdag 29 januari 1998 gingen Cora en Irma samen naar het gemeentehuis voor de partnerregistratie.

Irma en Cora: ‘25 Jaar Blije Verbintenis’

Algemeen 544 keer gelezen

WAALRE - Cora en Irma Baltes stuurden een artikel naar de redactie over een voor hen, hele belangrijke dag, 29 januari is dit 25 jaar geleden. Het is een mooi, positief verhaal dus het ‘woord’ is aan het bruidspaar:

Vijfentwintig jaar geleden gebeurde iets geweldigs voor mij, mijn partner en voor velen in het land. Vanaf begin januari 1998 konden stellen van gelijke geslacht zich verbinden met via  partnerschapsregistratie. Net als bij het ‘gewone’ huwelijk, moesten we eerst in ondertrouw. De Grote Dag kwam op een grauwe donderdag, 29 januari 1998. De zenuwen begonnen de dag van te voren al te gieren. We hadden allebei een prachtig grijs broekpak. Dat paste nu eenmaal beter bij ons als persoon. Het zat heerlijk en we zagen er mooi uit met onze roze corsage. In de ochtend naar de kapper en daarna op de foto. Hij deed professioneel maar zijn camera was stuk. Die had hij laten vallen. 
Diezelfde fotograaf reed ons naar het oude gemeentehuis van Waalre. We werden opgewacht door onze vrienden, collega’s van de FNV en een deel van de familie. Niet iedereen was even blij met onze relatie. Maar dat kon de pret niet drukken. Dit deden we namelijk voor onszelf.

De trouwambtenaar was eerder bij ons thuis geweest om ons te leren kennen om een mooi verhaal te kunnen houden in de trouwzaal. Dat deed ze ook voortreffelijk. Voordat we het wisten hadden we onze trouwringen om en waren we aan het feesten en eten met vrienden en familie in restaurant De Leemerhoef. Het was een schitterende dag voor mijn vrouw en ik en zijn heel blij de deze mogelijkheid ons toen geboden werd.

Want waarom zou je eigenlijk een partnerschapsregistratie willen? Wij hadden daar verschillende redenen voor. We hielden en houden nog ontzettend veel van elkaar en wilden dat bekronen met deze ceremonie die in bijna niets verschilden van een huwelijk. Omdat sommige familieleden niet achter onze relatie stonden, werden we hierdoor wettelijk beschermd. Daarnaast wilden we ook graag kinderen, het voogdijproces wordt makkelijker. Cora nam de achternaam van Irma aan.
Op 31 juli 2001 hebben we onze partnerschapsregistratie omgezet naar een huwelijk. Hiervoor was alleen een handtekening van ons nodig en een ambtenaar als getuige.

We wonen nu al meer dan 26 jaar in Waalre, Cora werkt al jaren bij Philips, Irma is vanwege omstandigheden thuis, en ze werkt aan haar vele hobby’s en zorgt voor onze dieren. Kinderen zijn er helaas niet gekomen. Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is ook een gewoon huwelijk en we beseffen dat we geluk hebben om in deze tijd in Nederland te wonen. We nemen het niet voor lief, we koesteren het.

Cora en Irma in april van vorig jaar, nog net zo gelukkig samen als 25 jaar geleden.

Uit de krant