'Psycholoog' Peter van de Maas tijdens de tonproatavond van CV De Baltrappers
'Psycholoog' Peter van de Maas tijdens de tonproatavond van CV De Baltrappers Wilma Stofmeel

Ontspannen avondje lachen bij CV De Baltrappers

Algemeen 234 keer gelezen

AALST - Eindelijk, na drie jaar, kon CV De Baltrappers weer een Tonproatersavond organiseren. Zaterdag 21 januari was sporthal de Pracht omgetoverd in een sfeervolle feestzaal. Blaaskapel de Keiendweilers bracht in een bomvolle zaal, er goed de stemming in.

Door Wilma Stofmeel

Presentator Mathijs Roosdorp kondigde rond 20.15 uur Peter van de Maas aan. Van de Maas wist al snel het publiek te vermaken met zijn typetje ‘de psycholoog’. Door zijn woordspelingen en als grote twijfelaar viel er volop te lachen. Diaken Bas Leijtens zat prominent voor aan bij het podium en werd al snel in de act betrokken. En dat zou zo blijven. Als pastoor werd hij door de avond heen op de een of andere manier door de tonproaters er bij gehaald.

Tom van Osch

De tonproaters komen altijd van achter uit de zaal op, dwars door het publiek. Daardoor ziet een groot deel van het publiek niet met wie ze te doen hebben. Grote hilariteit dus toen Tom van Osch als bruid verkleed, met zijn voeten maat 43 in killer heels gestoken, het podium opklom. Van Osch verhaalde over zijn bruidegom Marnix met koosnaampje Koos en alle perikelen rondom de bruiloft. Citaat: “Ik verlies mijn maagdelijkheid, hij zijn voetbal, zijn tv programma’s, zijn stapavond met vrienden, zijn carnavalsdagen en zijn vrijheid.”

De Keiendweilers

In de pauzes tussen de acts, hielden de Keiendweilers de stemming er in met populaire muziek. Ondertussen was er even tijd voor een kort gesprek met prinses Karin. Zij en haar adjudant Karen zaten eerste rang op een verhoging naast het podium. De twee dames zaten volop te genieten. Prinses Karin: “We hebben vanavond een goed programma en zijn blij dat we weer carnaval kunnen vieren. Zaterdag vieren we samen met de zusterverenigingen ‘Drie weken veuraf’ bij de Volmolen. We gaan naar de receptie van de Keien en bezoeken bevriende carnavalsverenigingen. Zondag 19 en dinsdag 21 februari vieren we carnaval in de Pracht. Op carnavalsmaandag gaan we naar de onechte verbintenis van het Boerenbruidspaar in Het Huis van Waalre. We genieten van een leuke carnavalstijd.”

Freddy van den Elzen

Inmiddels was het weer tijd voor de volgende act. Freddy van Elzen ventileerde als schoolmeester Ab Buis, zijn frustratie over de huidige kinderen van de basisschool. Daarbij wist hij het publiek er goed in te betrekken. Samen herinneringen ophalen hoe het vroeger ging, dat je kinderen nog mocht straffen. Citaat: “De meester gooide een krijtje naar je, of de borstel. Die moest je dan terugbrengen. Nou heb ik een iPad, maar als ik die gooi, brengen ze die niet terug.” Van Elzen sprong ook goed in op de reacties van het publiek, hij kwam regelmatig bij de een of ander terug en wist ze altijd bij naam te noemen.

TLupt oit de hand

De vriendengroep Tlupt oit de hand, trad op met zang, dans en spel. De vier piloten probeerden het publiek zoveel mogelijk bij de act te betrekken, maar helaas reageerde ze er matig op. De mensen waren duidelijk gekomen voor de tonpraters met hun carnavaleske humor. 

Erik Mulder 

Erik Mulder bracht met zijn act als de grootste vlegel uit bejaardenhuis Avondrood de stemming weer op peil. Hij zette al snel de toon toen hij prinses Karin en adjudant Karen op het podium naast hem zag zitten: “Ik zie dat ze de dansmariekes uit 1924 van stal hebben gehaald en apart hebben gezet.” Mulder nam rustig de tijd voor zijn spitsvondige teksten. Daardoor kon elke grap goed indalen en waren de lachsalvo’s niet van de lucht.

Rien van Genuchten

Rien van Genugten was de hekkensluiter van de avond. Als dakloze brak hij een lans voor de daklozen. Citaat: “Het is wennen dat jullie mij allemaal aankijken, meestal draaien de mensen hun hoofd om als ze me zien.” Zijn act bestond uit vele oneliners die helaas niet altijd goed te verstaan waren en daardoor soms niet goed over kwamen. Toch bleef er genoeg te lachen over en ging het publiek tevreden naar huis.

Uit de krant