Gast tijdens het eerste AD-café van het jaar is geestelijk verzorger Karin Seijdell.
Gast tijdens het eerste AD-café van het jaar is geestelijk verzorger Karin Seijdell. Ria van der Ploeg

AD-café met Karin Seijdell

Algemeen 287 keer gelezen

WAALRE - Het eerste AD-café vindt plaats op zondag 22 januari. Gast is geestelijk verzorger Karin Seijdell en zij gaat in gesprek over rituelen onder de titel ‘Van tandenpoetsen tot sterfbed’.

Ieder mens heeft zo zijn regelmaat. Tandenpoetsen bij het opstaan, ochtendkrant lezen bij het ontbijt, de vaste zoen bij het afscheid. Het zijn handelingen die zich telkens weer herhalen en in dit geval onderdeel zijn van wat we een ochtendritueel kunnen noemen. Soms zijn deze rituelen zo vanzelfsprekend dat we ze bijna zonder na te denken uitvoeren. Ze markeren dagelijks de overgang van huis naar werk of van huis naar school.

Grotere momenten

Er zijn ook andere rituelen, voor de grotere momenten in ons leven. Het zijn de handelingen die we uitvoeren op de grote overgangen in ons bestaan: bij een geboorte, bij een huwelijk, aan een sterfbed. We grijpen dan terug op handelingen die van betekenis zijn en soms iets uitdrukken van wat we eigenlijk niet kunnen zeggen. 
De kerk is van oudsher de plek die ons die rituelen levert, maar naast de christelijke rituelen ontwikkelen zich er tegenwoordig veel nieuwe rituelen zoals bijv. de stille tochten.

Karin Seijdell

Karin Seijdell werkt al ruim twintig jaar als geestelijk verzorger. Ze werkt bij Severinus, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast begeleidt ze mensen thuis met zingevingsvragen. In haar werk ervaart zij telkens opnieuw de kracht van een ritueel, als deze samen met mensen wordt uitgevoerd. Ze zoekt daarbij soms naar nieuwe taal en nieuwe beelden. Belangrijk daarbij is de kracht van de herhaling. Maar rituelen veranderen ook. Welke kunnen blijven en welke kunnen er verdwijnen? 
Ds. Ferdinand Borger gaat met Karin Seijdell in gesprek over haar ontdekkingstocht in het land van de rituelen en de waarde die zij daaraan toekent. Waar mogelijk zal zij ons daar zelf iets van laten ervaren.

De columnist van dienst in het café zal ons iets vertellen hoe rituelen haar gesteund hebben in een moeilijke periode in haar leven. Eelco Kooiker, organist van de AD-Kerk zal verrassend muziek van The Beatles ten gehore brengen op het orgel.

Het AD-café wordt gehouden op 22 januari van 16.00 tot 17.30 uur in de Agnus Dei-kerk, Koningin Julianalaan 12, Waalre. De toegang is vrij. Na afloop wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant