Fotograaf van Lale Gül is Annaleen Louwes. Daniel Cohen maakte de foto van Philip Huff.
Fotograaf van Lale Gül is Annaleen Louwes. Daniel Cohen maakte de foto van Philip Huff.

Lale Gül en Philip Huff in gesprek over familie

Algemeen 163 keer gelezen

REGIO - Bestsellerauteurs Lale Gül en Philip Huff gaan dinsdag 24 januari tijdens het literair-culturele programma Books on Tour in gesprek over hun vak, en de rol van familie in hun werk. Er is veel ruimte voor vragen uit de zaal. Tussendoor is er muziek van singer-songwriter Iris Penning.

Interviewer Diederik Samwel snijdt tijdens deze editie van Books on Tour onderwerpen aan als de grens tussen werkelijkheid en verbeelding en de reacties van de naaste omgeving op hun boeken. Daarbij krijgt het publiek in de zaal alle gelegenheid zich in het gesprek te mengen en vragen te stellen. 

Lale Gül

Sinds de verschijning van haar autobiografische roman Ik ga leven geniet Lale Gül (1997) ook buiten ons land grote bekendheid. Dit mede als gevolg van de ophef die het boek veroorzaakte. Lale Gül schetst in Ik ga leven de tweestrijd tussen het islamitische geloof en haar persoonlijke kijk op het leven. Jarenlang heeft ze zich consequent aan de regels van het islamitische geloof en die van haar ouders gehouden. Maar naarmate Lale ouder wordt, komen er twijfels. Uiteindelijk worden die zo groot dat ze besluit zich los te maken van de strenge geloofsregels en de bijbehorende tradities. Door het uitbrengen van haar bestseller breekt ze met haar familie, die Güls gedrag niet accepteren. Ook wordt ze vanuit vanuit extremistische islamitische hoek ernstig bedreigd. Van haar boek zijn al meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het werd in verschillende talen vertaald. Meerder producenten hebben belangstelling om het boek te verflimen als serie of als speelfilm. 
Momenteel werkt ze aan haar tweede boek en schrijft ze columns, in onder meer Het Parool.

Philip Huff

Philip Huff (1984) schrijft in zijn in 2022 verschenen roman Wat je van bloed weet over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man en over de liefde. Hoofdthema’s in het boek zijn de machteloosheid binnen een familie en de vraag of je je ooit kunt bevrijden van knellende familiebanden. Het is naar eigen zeggen zijn persoonlijkste roman tot nu toe, waar hij 14 jaar aan heeft gewerkt.
Zijn eerste roman Dagen van gras  verscheen in 2009 en werd bij de VPRO in 2011 verfilmd tot de serie One night stand. Huff schreef zelf het scenario. Begin 2012 verscheen Huffs tweede roman, Niemand in de stad, over een vriendschap tussen drie leden van het studentencorps. Het boek werd verfilmd en kreeg negen nominaties bij de Gouden Kalveren. 
In 2014 volgde zijn derde boek Boek van de doden, het verhaal van een week uit het leven van de dertigjarige verteller Felix Post, een alter ego van Huff. En in 2015 volgde Het verdriet van anderen, een persoonlijke leesgeschiedenis, over zijn tijd in het ziekenhuis na een hartoperatie. 

Books on Tour

Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven, Boekhandel Van Piere en Natlab. De organisatoren bieden een gevarieerd programma rond literaire fictie en non-fictie, kunst en muziek. 
Eerdere edities van Books on Tour waren gewijd aan Suriname, Reizen, Depressies en Creativiteit, Vriendschap in tijden van lockdown, Nieuwkomers en Nederlands-Indië.

Praktische informatie

Books on Tour: Over familie met Lale Gül en Philip Huff is op dinsdag 24 januari van 19.30 tot 22.00 uur in Natlab, Kastanjelaan 500 in Eindhoven.
Entree voorbibliotheekleden bedraagt 10 euro, niet-leden betalen 12,50 euro.
Reserveren kan via de website: www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

Uit de krant