Bart Geelen op schuiftrompet, Rosanne Jansen en Gijs van Stratum op altsax.
Bart Geelen op schuiftrompet, Rosanne Jansen en Gijs van Stratum op altsax. Yvonne Leijten

Keiendweilers, 22 jaar vriendenclub

Algemeen 154 keer gelezen

WAALRE - De Keiendweilers vieren dit jaar dat ze 22 jaar een vriendenclub zijn. Een gesprek met Gijs van Stratum, Bart Geelen en Rosanne Jansen. 

Door Wilma Stofmeel

De liefde voor muziek begon met de opleiding aan de muziekschool Aalst-Waalre. Na het behalen van het A-diploma konden ze lid worden van de harmonie in Waalre. Maar na een aantal jaren begon het te kriebelen en wilden de vooral jonge muzikanten andere muziek spelen, meer eigentijds. Wat begon als een vriendenclub die samen muziek maakt, werd vervolgens een muziekkapel met ambities en muziek maken op hoog niveau. Maar wat blijft is dat het vooral een vriendenclub is die samen muziek maakt. 

Gijs van Stratum is een van de jongste leden en nog maar twee jaar lid van de Keiendweilers. Gijs: “Ik speelde altsax bij Harmonie Juliana toen ik gevraagd werd om bij de Keiendweilers aan te sluiten. Het moderne repertoire spreekt me meer aan dan de harmoniemuziek. We vernieuwen ons programma ook sneller. Vaak weten we pas kort van te voren wat de nieuwste carnavalshits worden, dan is het hard repeteren.”

Bart Geelen stond als 15-jarige aan de wieg van de Keiendweilers. Bart: “Wij zijn een zelfstandige muziekkapel, maar hebben wel een verenigingsstructuur. In het begin repeteerden we op zondagmiddag omdat de meeste leden een bijbaantje hadden bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Nu repeteren we op zondagmorgen tussen elf en één uur in een zaaltje bij de Doelen. Maarten Scheepens, Sam Ratering en ik arrangeren de muziek, hoewel we de muziek die we graag willen spelen gemakkelijker kunnen kopen. Maarten is ook onze muzikaal leider. We hebben altijd fijne, ongedwongen repetities. Met AWC de Keien hebben we de afspraak gemaakt dat de prins en zijn gevolg altijd een hofkapel mee krijgt, we wisselen af met de Keienkrakers.”

Rosanne Jansen zit net geen 22 jaar bij de Keiendweilers, het scheelt maar een paar maanden. Rosanne: “De sfeer is goed in de groep, er is weinig verloop. Ook toen leden studeerden, kwamen ze trouw naar de repetities. Soms kwamen ze daarvoor uit Den Bosch, Maastricht of Breda. De bezetting van de muziekinstrumenten is mooi in balans. We bepalen zelf wat we spelen, iedereen heeft inspraak. Omdat we allemaal geschoolde muzikanten zijn, leren we sneller nieuwe nummers in. Vorig jaar zou in eerste instantie de carnaval in lockdown gaan. Om toch scherp te blijven besloten we zelf een carnavalslied te maken met eigen tekst en compositie: ‘M’n Goeiemorgenpilske’, ik tekende voor de tekst. Er is nog een filmpje daarvan op Youtube te zien. Uiteindelijk was er wel carnaval in Eindhoven. Omdat we allemaal moesten spelen kon niemand zingen, daarom lieten we bierviltjes met tekst drukken. In de grote tent op de Markt in Eindhoven deelden we ze uit en het publiek zong uit volle borst mee. Ons carnavalsnummer was daar echt een hit. Misschien dat we ‘M’n Goeiemorgenpilske’ nog een keer op het repertoire zetten.”

Na 22 jaar vond de kapel dat het tijd werd voor vernieuwing. Rosanne Jansen: “We hebben een nieuw logo, nieuwe huisstijl en nieuwe pakken. Elf jaar geleden maakte een moeder van een van de leden de kostuums, nu was het uitbesteed aan een coupeuse. Dat kost natuurlijk een paar centen, er gaat veel stof in de pakken zitten. Gelukkig zien de mensen in Waalre ons graag komen en dragen ze ons een warm hart toe. Wij krijgen regelmatig schenkingen van particulieren. Afgelopen vrijdag waren we present bij de uitreiking van de Keienkrant in hun residentie. Zaterdag spelen we op de Tonpratersavond van de Baltrappers. We willen vooral doorgaan zoals het nu gaat.”

Uit de krant