Burgemeester Marcel Oosterveer begroet samen met zijn echtgenote Ingrid Oosterveer, de gasten. (Foto: Jurgen van Hoof)
Burgemeester Marcel Oosterveer begroet samen met zijn echtgenote Ingrid Oosterveer, de gasten. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Drukbezochte nieuwjaarsreceptie

Algemeen 534 keer gelezen

WAALRE - Op een regenachtige donderdagavond, om precies te zijn die van 5 januari, hield de gemeente Waalre haar nieuwjaarsreceptie in Het Huis van Waalre. Alle Waalrenaren waren welkom om de de nog steeds wel nieuwe. burgemeester Marcel Oosterveer, het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Hij werd terzijde gestaan door zijn vrouw Ingrid Oosterveer, en de drie wethouders, Suzan van de Goor-Gelens, Kees Vortman en Peet van de Loo. 

Door Pien Buwalda

De receptie begon om 19.00 uur en al snel vormde zich een lange rij van belangstellenden. Toch had iedereen die dat wilde, burgemeester en wethouders de nieuwjaarswensen overgebracht toen om 20.00 uur het officiële gedeelte begon in de grote zaal van Het Huis van Waalre. Deze was helemaal vol met zelfs mensen die moesten staan. Maar met een glas ‘bubbels’ in de hand is dat niet zo heel erg. 

Speech burgemeester

Burgemeester Oosterveer begon zijn speech met iedereen welkom te heten met een speciaal woord aan iedereen: “Het is toch wel bijzonder dat dit weer kan in een volle zaal.” Daarmee legde hij de link naar de eenzaamheid van velen tijdens de lockdowns in de afgelopen twee jaar maar ook: “het is niet vanzelfsprekend dat mensen de feestdagen bij elkaar zijn.” Niet alleen in de coronaperiode waren veel mensen eenzaam, er zijn nog steeds ouderen maar ook anderen die zich regelmatig eenzaam voelen. Hij riep dan ook op om oog voor elkaar te hebben in het nieuwe jaar. “Vraag eens aan anderen hoe het echt met ze gaat? Stel een echte vraag en luister naar het antwoord.”

Smartphone en jezelf

Ook benadrukte de burgemeester dat iedereen ook aan zijn eigen welzijn moet denken. “We hebben allemaal een hoop techniek in huis, Ipads, smartphones en dergelijke, laden we elke dag op. Maar doen we dat zelf ook? Laden we onszelf ook op? Dat hebben we nodig om open te staan voor een ander, voor elkaar.”

Een dankwoord aan zijn voorganger waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer, ontbrak niet in de nieuwjaarsrede. “Er was alle tijd om mij in te werken. Dank ook aan de organisatie Waalre die dit mede mogelijk heeft gemaakt.”

Ruimte

Burgemeester Oosterveer heeft ervaren dat in Waalre ruimte is voor iedereen. ‘Waalre gooide grenzen open en kon zo vluchtelingen uit de Oekraïne opvangen. Tijdens de naturalisatiedag mocht ik veel mensen blij maken, zij zijn er trots op om Waalrenaar te zijn.”
Een jaar van verbinding, zo noemde hij 2022. Er is ruimte voor nieuwbouw, vernieuwing zoals de Eindhovenseweg. ‘Dat geeft wel overlast maar we krijgen er ook iets moois voor terug.”

2023

Volgens Oosterveer bevindt Waalre zich in een wipwap-balans. “We kunnen het verschil maken. Wat wordt onze rol in Brainport? Of in de Kempen? Bijzonder is dat we nu Waalre100 aftrappen. Honderd jaar Waalre is een prachtig initiatief, wat ons Waalre, wat ons Aalst maakt.”

Waalre100

Rob Singels, voorzitter van Waalre100, liet zijn toehoorders niet in spanning zitten en onthulde meteen het logo van Waalre100: “Het infinity-symbool met daarvoor de 1, vormt samen het getal 100. Het kruisje in het midden van het symbool staat voor de samenkomst van Aalst en Waalre. De drie lijnen in her symbool staan voor Kunst, Cultuur en Natuur. Iedereen krijgt bij het weggaan vanavond een speldje zodat zij het kunnen uitdragen naar de buitenwereld.”

Feestweek en weekend

Hij legde verder uit hoe het nu verder gaat. Er is een bestuur gevormd dat kaders aan de evenementen gaat geven. “Er komt in ieder geval een ‘feestweek’ in juli en een feestweekend in september. Maar dit gaat allemaal nog nadere invulling krijgen. Veel informatie zal in De Schakel komen maar ook de website.” Deze laatste wordt gebouwd door zijn zoon die daarmee ook een mooi studieproject heeft. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant