Henriette van ‘t Hof (L) en Corry Timmermans gezellig aan de koffie.
Henriette van ‘t Hof (L) en Corry Timmermans gezellig aan de koffie. Connie Sinteur

Zonnebloem heeft extra vrijwilligers nodig

Algemeen 294 keer gelezen

AALST - Voor veel ouderen betekent de Zonnebloem een middag van ontmoeting en gezellig samen zijn. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er steeds meer vrijwilligers nodig. De ouderen worden ouder, maar de vrijwilligers ook. Het bestuur van Zonnebloem afdeling Aalst maakt zich zorgen, want ook hier is er een tekort aan vrijwilligers. 

Corry Timmermans is met haar 93 jaar de oudste gast bij de Zonnebloem. Zij vertelt wat de 2 heren en 15 dames als vrijwilliger voor de gasten betekenen. Hoe de vrijwilligers de gasten even uit de sleur van alledag halen, maar vooral uit de eenzaamheid. Secretaris Henriette van ‘t Hof maakt zich zorgen; Hoelang kunnen ze dit nog voor de ouderen doen als er geen nieuwe en vooral jongere vrijwilligers (60+) komen?

De vrijwilligers van de Zonnebloem worden gekoppeld aan een of meer gasten. Die bezoeken ze naar gelang dat uitkomt. Sommige gasten zien hun vrijwilliger graag iedere week voor een kopje koffie of een spelletje. Als de gast een partner heeft is dat niet zo vaak nodig, dan is het meestal een keer per maand. Corry Timmermans kwam in 2006, na een heupoperatie, via haar huisarts bij de Zonnebloem. “Mijn man is in 1987 overleden, ik ben al heel wat jaren alleen. Henriette komt regelmatig bij mij op visite, we kletsen dan gezellig bij een glaasje wijn. Er wordt iedere maand een leuke activiteit georganiseerd in de AD-kerk met muziek, soms wordt er gedanst. Vroeger hadden we vaker een uitstapje met de bus, die zat dan helemaal vol, dan ging het naar België of Beekse Bergen.”

Niet genoeg vrijwilligers

Henriette van ‘t Hof vult aan: “Die busreizen, dat kan nu niet meer. Er zijn minder gasten, maar die zijn ouder en moeten allemaal door een vrijwilliger worden geholpen. Daar hebben we niet genoeg vrijwilligers voor. We moeten een bus met lift huren, wat veel duurder is. Nu lossen we dat op door met personenauto’s op stap te gaan, zoals laatst naar de kerstmarkt bij Coppelmans. Er rijdt een volgauto mee met de rollators, want de meesten kunnen niet zover lopen.”

Omschakelen

Dian van Dijk is bestuurslid activiteiten en heeft enkele gasten onder haar hoede. Dat doet ze nu tien jaar. Daarvoor was zij actief bij de scouting, een heel andere doelgroep. Dian van Dijk: “In het begin vond ik het moeilijk om activiteiten voor onze gasten te organiseren, ik moest echt omschakelen. Maar het geeft veel voldoening. Er zit vrijwilligerswerk in mijn bloed en het is mijn hobby. Ik knutsel graag en maak telkens een mooie uitnodiging voor een activiteit. In de afgelopen twee jaar konden we niets organiseren en mochten we de mensen niet bezoeken. Daarom brachten we om de twee maanden een aardigheid naar onze gasten die ik leuk verpakte.” 

Groot probleem

Zonnebloem afdeling Aalst worstelt met het feit dat er niet aan nieuwe vrijwilligers is te komen. Henriette van ‘t Hof: “Man en vrouw hebben tegenwoordig allebei een baan en werken langer door. Vaak zijn ze ook nog mantelzorger voor de ouders. Door de wet op de privacy is het moeilijk om contact te leggen, je kunt geen informatie krijgen en moet proberen met iemand persoonlijk in contact te komen. Met Kerstmis hebben we een kerstdiner bij Brabants Genot en in april volgend jaar hopen we weer naar de toneelvoorstelling in Hapert te gaan. Het zou al heel fijn zijn als we losse hulp krijgen van chauffeurs met auto en dat er zich nieuwe, jongere vrijwilligers aanmelden.” 

Aanmelden kan bij Henriette van ‘t Hof via tel.nr. 040-22194444 of via mail: 
hphof@kpnmail.nl

Uit de krant