Meer Bomen Nu wil dit jaar 1 miljoen bomen planten in Nederland en zamelt hiervoor zaailingen en stekken in.
Meer Bomen Nu wil dit jaar 1 miljoen bomen planten in Nederland en zamelt hiervoor zaailingen en stekken in.

Doneer een jong boompje

Algemeen 250 keer gelezen

REGIO - Meer Bomen Nu houdt zondag 27 november een landelijke doneer-een-zaailing-dag. Op honderden locaties in het land kunnen zaailingen worden ingeleverd, ook in Waalre. 

In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die te weinig licht krijgt of ongewenst is. Meer Bomen Nu roept alle Nederlanders op om deze zaailingen en stekken te verzamelen uit eigen tuin en te brengen naar één van de inleverlocaties. Vrijwilligers zorgen dat ze een goed plekje krijgen. 

Hoe werkt het?

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. In een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om een volwassen boom of struik te worden. Meer Bomen Nu roept daarom iedereen op om zaailingen en stekken uit eigen tuin naar één van de vele inleverpunten te brengen. Vrijwilligers planten ze vervolgens op een geschikte locatie, waar ze wel kunnen uitgroeien. Zo plant Nederland samen één miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit.
- zaailingen: zoek in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven;
- stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken. Grote kans dat er een nieuwe boom/struik opkomt.
- vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen (vlinderstruik kan pas later in het seizoen);
- populier/wilg: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, want bij het planten gaan deze minimaal 50 cm in grond;
- afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken);
- In potten hoeft niet, de zaailingen worden bij ontvangst direct ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd.
 - voorzie de stek of zaailing van een label met de soortnaam erop.

Inleveren kan op zondag 27 november tussen 14.00 en 16.00 uur op het adres: Acacialaan 8, 5581 HB in Waalre. 

Kijk voor alle inleverpunten op: www.meerbomen.nu/doneereenzaailing

Meer Bomen Nu is een landelijke samenwerking om dit jaar 1 miljoen kansarme jonge bomen en planten een nieuwe plaats te geven op kansrijke plekken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant