Burgemeester Jan Boelhouwer neemt woensdag 30 november officieel afscheid.
Burgemeester Jan Boelhouwer neemt woensdag 30 november officieel afscheid. Connie Sinteur

Burgemeester Boelhouwer kwam geen dag met tegenzin

Algemeen 346 keer gelezen

WAALRE - Op 26 augustus 2020 trad Jan Boelhouwer in Waalre aan als waarnemend burgemeester. In oktober van datzelfde jaar werd bekendgemaakt dat Boelhouwer tot na de gemeenteraadverkiezingen in maart 2022 aan zou blijven. Woensdag 30 november is het zover en neemt burgemeester Boelhouwer afscheid van Waalre om zich daarna met andere activiteiten bezig te houden. De Schakel neemt de gelegenheid om nog een laatste maal met de burgemeester in gesprek te gaan.

Door Wilma Stofmeel

Hoe kijkt u op de afgelopen 2 jaar terug?
“Met veel genoegen. Met behulp van de raad, wethouders, inwoners en ambtelijke organisatie, ben ik in staat geweest om de situatie te normaliseren. We praten weer over de toekomst.”

Is het gelukt om op alle 4 de basisscholen in Waalre in groep 8 les te geven en waarom wilde u dat?
“Nee dat is door corona helaas niet gelukt. Wel heb ik enkele scholen bezocht en zijn kinderen op bezoek geweest voor het schoolontbijt. Toen ik in Gilze en Rijen burgemeester was, ging ik ieder jaar alle groepen 8 af om daar anderhalf uur les te geven. Tot dat moment volgden de kinderen onderwijs in Gilze en Rijen, maar gingen ze eenmaal naar de middelbare school, dan kwamen ze in een andere gemeente terecht. Ik maakte ze wegwijs en gaf levenswijsheid mee. Zo waarschuwde ik meisjes zich niet te laten verleiden door mooie praatjes van loverboys. En jongens om niet zomaar pakjes te vervoeren, hoe aantrekkelijk het soms financieel ook lijkt. Dat er gepest kan worden op die nieuwe school en ze daarom op elkaar moeten letten en voor elkaar zorgen. Als er ook maar één kind is dat denkt aan mijn les, dan is mijn opzet geslaagd.”

Is het u dit jaar gelukt meer tijd met uw gezin en kleinkinderen door te brengen nu corona milder lijkt te worden?
“Dit jaar heb ik bewust meer activiteiten kunnen ondernemen. Als burgemeester moet je veel organiseren, het is een hectische baan, niet fysiek maar mentaal. Je moet veel vooruit denken en daar is een goede strategie bij nodig. Bij het aantreden van de nieuwe wethouders heb ik ze gewaarschuwd en het volgende advies gegeven: houdt er rekening mee dat je in één jaar 6 kilo aankomt, het is veel vergaderen, veel eten veel lezen en veel zitten. Er staat niemand boven je, je moet zelf beslissen of je vakantie neemt, niemand zal die beslissing voor je nemen.”

Heeft u al plannen wat u hierna gaat doen?
“Allereerst wil ik tijd maken om boeken te lezen en ga ik weer piano spelen. Ik heb thuis een mooie vleugel staan. Ik wil even leven zonder wekker en uitslapen. Maar ik zal me zeker niet vervelen. In Tilburg ben ik voorzitter van stichting NaHuis. Daar kan ik nu meer tijd in steken. Deze stichting biedt mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hun mantelzorgers een eigen plek waar ze ervaringen kunnen delen en de mantelzorgers worden ontlast. Wij willen een grotere en betere ruimte voor activiteiten realiseren. Verder zie ik wel wat er nog op mijn pad komt.”
Wat wilt u burgemeester Marcel Oosterveer nog meegeven?
“Iedere burgemeester moet de gelegenheid krijgen om op zijn eigen manier en naar zijn eigen aard zijn functie te vervullen. De positie van een burgemeester is uniek hij kan het beste zelf met de mensen kennis maken. “Marcel Oosterveer loopt hier al een tijdje mee om kennis te maken, daarbij loop ik hem niet voor de voeten. Ik geef hem wat advies, maar hij kan verder alles beter zelf ontdekken. Na 1 december ben ik weg, écht weg. Dit wil zeggen dat ik dan ook niet meer aanwezig zal zijn bij activiteiten in de gemeente. Dat doet de nieuwe burgemeester dan.”

Hoe voelt het voor u, nu u afscheid neemt van Waalre?
“Ik heb alle vertrouwen in mijn opvolger. Hij is door de raad warm ontvangen. Ik wist dat deze dag zou komen. Ik kwam geen dag met tegenzin en zal de Waalrenaren en ook de Schakel missen, die las ik met veel plezier.”

Buitengewone raadsvergadering

In de buitengewone raadsvergadering van donderdag 1 december zal Marcel Oosterveer officieel geïnstalleerd worden als burgemeester van Waalre.

Deze raadsvergadering is thuis te volgen via:
https://waalre.raadsinformatie.nl
 

Uit de krant