De 10 leden van de VrijePrachtSchilders die 20 november in De Pracht exposeren.
De 10 leden van de VrijePrachtSchilders die 20 november in De Pracht exposeren.

Expositie ter ere van 30 jaar VrijePrachtSchilders

Algemeen 494 keer gelezen

WAALRE - De leden leven er al een tijdje naartoe: de expositie ter ere van het 30-jarig jubileum van de Vrije Prachtschilders. Zondag 20 november vindt van 13.00 tot 17.00 uur de expositie plaats in De Pracht. Hier zal werk uit afgelopen jaren te zien zijn. Een mooie gelegenheid om terug te blikken met leden Ko Kivits en Ad Groenen.

Ko Kivits: “De club is opgericht in juni 1992 door Fred Stroeken en Thijs Jongetjes, die al met losse groepjes aan het schilderen waren. De naam werd ontleed aan de accommodatie waar geschilderd wordt, namelijk Ontmoetingscentrum De Pracht. Momenteel bestaat de groep uit een bont gezelschap van amateurschilders. Enkelen zijn geschoold aan de kunstacademies in Neerpelt en Arendonk. Hierdoor bestaan er voor elke vorm van schilderen specialisten waar we dankbaar gebruik van maken. De technieken die worden gebruikt zijn aquarel, olieverf, acryl, pastel, tekenen en gemengd.” Bij de expositie zijn dan ook niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen te zien.

Groei in loop der jaren

Voor deze expositie heeft ieder lid van de groep, momenteel bestaande uit 10 leden, een eigen werk gemaakt van een vogel. Ad licht toe: “Dit doen we geheel naar eigen idee, dus verwacht veel variatie.” Ook is te zien hoe sommige leden zich door de jaren heen ontwikkeld hebben. De ongeveer 70 werken worden tentoongesteld, waarvan ongeveer 20 in de gemeenschappelijke ruimte en 50 in de grote zaal, het decor van de wekelijkse schildersessies op woensdagmiddag. Een deel blijft ook na de zondag te zien in de gemeenschappelijke ruimte van De Pracht.
Dit is zeker niet de eerste expositie in het bestaan. De club organiseert bij elk lustrum een tentoonstelling in De Pracht. Sommige leden exposeerden ook in het kerkje in Westelbeers, in de bibliotheek in Veldhoven en de residentie van het Petruspark. Ook zijn er op verzoek van De Pracht voor de Halloweenviering door lid Nelly Hoens 12 gruwelijke schilderijen in het thema gemaakt. Deze worden jaarlijks gebruikt bij de Halloweentocht in en rond het gebouw. In de Pracht is ook doorlopend een beperkt aantal schilderijen te zien van leden. Dat maakt het extra waardevol. Bovendien verkopen sommige leden schilderijen, maar dat is niet het belangrijkste doel van de groep. Gezelligheid staat voorop.

Uitstapjes

Tijdens het schilderen gaat ieder zijn eigen gang met de techniek die hij of zijn het liefst gebruikt. Al vanaf dat aan een schilderij wordt begonnen kijken ze bij elkaar mee en wisselen suggesties en tips uit, zodoende leren ze van elkaar. Het Vrije’ in de naam slaat op de wijze waarop leden met elkaar omgaan en op de vrijheid in het schilderen. De groep is naast de wekelijkse schildermiddagen ook actief, vroeger met meerdaagse reisjes naar onder andere Parijs, Londen, Hamburg en Oostenrijk. Op dit moment bijvoorbeeld een bezoek aan een museum of schilderen buiten in de natuur. Dit hoopt de groep nog jaren voort te zetten, want de creativiteit bloeit nog volop.

Nieuwe leden

Het belangrijkste doel van de expositie is om mensen te inspireren om ook te gaan tekenen en schilderen en hen kennis te laten maken met de club. Er is nog plaats voor enkele leden. Om lid te worden is geen kennis of ervaring vereist, de meeste leden van de club zijn zo begonnen en hebben hun vaardigheden op de club ontwikkeld. Ad Groenen: “Wij willen graag iedereen die interesse heeft uitnodigen de expositie te bezoeken. En spreek ons gerust aan voor geheel vrijblijvende informatie.”
De toegang tot de expositie op 20 november, is gratis. Meer informatie bij Ad Groenen: groenen.am@ziggo.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant