Tandarts Maartje Borghuis
Tandarts Maartje Borghuis

‘Maximaal genieten’ bij de tandarts

Algemeen 269 keer gelezen

Terug van weggeweest! Mocht u het zich afvragen, de afgelopen maanden heb ik zeker geen vakantie gehad. In al mijn naïveteit dacht ik dat ik ergens nog wel een vakantievibe zou ervaren, maar zwangerschapsverlof als ondernemer is gewoon hard (door)werken. De eerste 5 weken waren rondwaggelen en slecht slapen en daarna 4 weken enorm wennen aan het zorgen voor een baby (en zelf een beetje bijkomen). Vervolgens had ik nog een kleine 2 maanden om te genieten van de kleine man en mezelf en het nieuwe gezin weer klaar te stomen voor het werkende leven.

Nederland is kampioen deeltijd werken. Een kleine 40% van de werkende bevolking werkt 30 uur of minder. Er zijn veel meer vrouwelijke parttimers dan mannen. Er zijn veel meer vrouwelijke tandheelkunde studenten dan mannen. Van alle tandartsen onder de 30 is 60% inmiddels vrouw. Er is een schreeuwend tekort aan tandartsen. Lastig…

Ik heb sinds mijn afstuderen altijd fulltime gewerkt. Eerst 5 dagen per week, daarna 4 dagen omdat ik de 5e dag heel druk was met prachtig vrijwilligerswerk. Even wat geminderd ‘aan de stoel’ om mijn eigen praktijk op te zetten. Nu werk ik 4 dagen met patiënten en probeer ik de rest in de avonduren of weekenden te doen. De moedermaffia zal me voor gek verklaren.
Gelukkig heb ik een relatie met een man die niet in hokjes denkt en in overleg hebben we besloten dat áls we een kindje zouden kunnen krijgen, hij minder zou gaan werken. In zijn werk kan dat ook, hij werkt nu 3 dagen. Genieten van het nieuwe babyleven vinden we namelijk heel belangrijk. wat minder te besteden hebben nemen we met liefde op de koop toe.

Ik zou het mooi vinden als meer vrouwelijke tandartsen meer zouden gaan werken, het zou een groot capaciteitsprobleem oplossen. Maar ik voel ook de spagaat waar je in zit: werken is niet het belangrijkste in het leven en kinderen worden zo snel groot. Waar geniet je nu het meest van? Kan je het combineren?

Mijn werk blijkt toch wel belangrijk, ik ben blij weer aan de gang te zijn. We zijn thuis nog heel erg op zoek naar de balans en hebben een fijn netwerkje dat ons een beetje helpt in de eerste maanden. Ik vind het heel fijn dat ik weer mensen kan helpen en in de overige dagen kan ik optimaal genieten van onze zoon, Max.

Uit de krant