Werk van Caroline Koenen dat te zien is tijdens 'inDRUK' in het Waalres Museum.
Werk van Caroline Koenen dat te zien is tijdens 'inDRUK' in het Waalres Museum.

Expositie ‘inDRUK’ in Waalres Museum

Algemeen 115 keer gelezen

WAALRE - In het Waalres Museum is van zaterdag 17 september tot en met  zondag 13 november een nieuwe expositie met de titel ‘inDRUK’, een ontmoeting met grafiek’ in het kader van de landelijke manifestatie Grafiek2022.  

De tentoonstelling laat meerdere vormen van grafische kunst zien, gemaakt in de Grafiekwerkplaats Hoogstraat Eindhoven. Tijdens de expositie staat op drie zondagmiddagen een ontmoeting met de makers op het programma.

Technieken

Ook zo nieuwsgierig hoe etsen gemaakt worden en hoe je ziet of het een ets is of een tekening? Of wat het verschil is tussen hoogdruk en diepdruk? Welke nieuwe technieken hedendaagse kunstenaars gebruiken en waarom ze tegelijkertijd ook nog steeds etsen zoals Rembrandt (1606-1669)? De expositie geeft antwoord op vragen naar technieken, materialen en ontstaansproces. Het geeft daarnaast ook een mooi beeld van hedendaagse grafische kunst.

Wat is grafiek?

Grafiek is een vorm van beeldende kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van een druktechniek. In eerste instantie waren deze technieken bedoeld om een oplage te kunnen maken van één afbeelding. Tegenwoordig zijn eenmalige afdrukken ook normaal geworden. Er is zelfs een naam voor iets dat je maar één keer af kunt drukken: de monoprint. 
Grafiek (of grafische kunst) kent vele vormen: etsen, linosnede, houtsnede, sjabloondruk, zeefdruk, lithografie enzovoort. Van heel eenvoudig, de stempel die een kind maakt van een aardappel, tot een stuk ingewikkelder.

Gevarieerde expositie

In Het Waalres Museum kun je een mooie gevarieerde tentoonstelling van grafische kunst bezoeken. Door het ambachtelijke proces zie je de aandacht en het vakmanschap terug in de tentoongestelde prenten. Tel daarbij op de verschillende inspiraties en voorkeuren van de makers en er ontstaat een heel gevarieerd aanbod: werk in zwart-wit of kleur, van realistisch tot abstract, van technisch tot persoonlijk. Voor elke kijker en elke maker is er iets van zijn gading te vinden.

Grafiekwerkplaats

In de ‘Grafiekwerkplaats Hoogstraat Eindhoven’ werken zo’n’ 25 professionals, semi-professionals en amateurs met verschillende vormen van grafiek. Zelfstandig of onder begeleiding van Maria Kapteijns, grafisch kunstenaar en eigenaar van de grafiekwerkplaats.

Artist talks

Voor iedereen die nieuwsgierig is geworden naar nog meer achtergrondinformatie, zijn er artist talks op zondagmiddagen, waarbij deelnemers aan de tentoonstelling vertellen over hun werk. 
Er wordt ook een lezing gehouden over de geschiedenis van grafiek in Nederland door Maria Kapteijns. Deze lezing is een aangepaste versie van een lezing voor een internationaal symposium van juli dit jaar. Mail voor de data naar:

Meer informatie over Grafiek 2022 is te vinden op: 
www.grafiek2022.nl

Waalres Museum

Het Waalres Museum ligt aan de Willibrorduslaan 4 in Waalre en is bereikbaar via tel.nr. 040-221 69 85. Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. 
Wie vragen heeft, kan mailen naar:
info@hetwaalresmuseum.nl.
Meer informatie is ook te vinden op de website van het museum:

www.hetwaalresmuseum.nl 

Uit de krant

Uit de krant