Ennie (links) en Trees genietend op de duofiets. (Foto: Yvonne Leijtens)
Ennie (links) en Trees genietend op de duofiets. (Foto: Yvonne Leijtens)

‘Op de duofiets gaat een wereld voor ze open’

Algemeen 169 keer gelezen

WAALRE - Op 2 april, tijdens Spring Waalre, werd de duofiets geïntroduceerd. Stichting Fietsmaatje Aalst-Waalre, kon met twee fietsen van start gaan. Binnen een half jaar blijken de fietsen een ongekend succes te zijn en aan een grote behoefte te voldoen. Liesbeth Jansen, een van de twee coördinators, is heel blij met deze ontwikkeling, ook al brengt het coördineren veel werk met zich mee. “Voor de gasten op de duofiets gaat een wereld voor ze open.”

Door Wilma Stofmeel

In het begin maakte Liesbeth Jansen zich zorgen of er wel genoeg fietsmaatjes zouden komen, want het liep niet meteen storm met aanmeldingen. Jansen: “We begonnen met 10 gasten en 10 fietsmaatjes, inmiddels zijn er 25 gasten en 32 fietsmaatjes. Dat lijkt misschien veel, maar vooral in de vakantieperiode is het soms lastig om alle gasten aan een fietsmaatje te koppelen. De coördinatie en planning is dan best intensief. Ik ben heel blij dat Jan Faassen mij ondersteunt, misschien dat we in de toekomst nog op zoek gaan naar een derde coördinator.”

1800 kilometer

Het werk van Liesbeth en Jan bestaat uit meer dan ritten plannen en gasten aan fietsmaatjes koppelen. Liesbeth: “Bij nieuwe gasten is er eerst een intakegesprek, bij die ‘gesprekken achter de deur’, horen we soms heftige verhalen. Ook bij nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers voor fietsmaatje houden we een intakegesprek. Daarna maken we een proefrit met de gast en de vrijwilliger op de duofiets. Tot slot wordt er voor de vrijwilliger een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aangevraagd. In de afgelopen 5 maanden zijn er 230 ritten gemaakt en staat er 1800 kilometer op de teller. De fiets mag maximaal 3 uur door de gast en fietsmaatje worden gebruikt. Het is heel fijn de gasten te zien genieten, hun wereld wordt weer groter. Het is goed voor hun zelfvertrouwen als ze, als ze dat willen, zelf weer kunnen fietsen. Het geeft een gevoel van vrijheid.”

Ennie Kraaienhof is één van de gasten die met veel plezier uitstapjes maakt met haar fietsmaatje Trees. Ondanks haar leeftijd van 89 jaar oogt ze nog heel vitaal. Ennie: “Tot mijn 83e reed ik nog zelf auto, daarna stapte ik over op een 30km-auto, maar dat ging op den duur ook niet meer. De laatste jaren werd mijn zicht steeds slechter. Nu zie ik met nog maar 10 procent, alleen nog contouren en kleuren. Maar ik heb veel lieve mensen om mij heen, de gemeente Waalre heeft fantastische vrijwilligers. Eugenie van Goed voor Mekaar Waalre kwam iedere donderdag bij mij voorlezen, zij maakte mij op de duofiets attent. Trees weet altijd mooie fietsroutes en weet er veel over te vertellen. We kletsen samen en drinken onderweg een kopje koffie.”

Trees Vollebregt begon bij Stichting Fietsmaatjes Aalst - Waalre als coördinator, maar dat was erg intensief. Daarnaast heeft ze ook een baan en kleinkinderen. Dat werd voor haar bij elkaar wel erg veel. Daarom besloot ze fietsmaatje te worden. Trees: “Ik ben een fietsliefhebber en krijg er energie van. Ennie en ik raken nooit uitgepraat, ik leer wijze lessen van haar. We zijn ook niet bang voor een regenbui. Een tijdje geleden vielen wat druppels, maar dat hield ons niet tegen. Uiteindelijk kregen we een hoosbui over ons heen, maar wij fietsen in onze regencape gewoon door. Ennie vroeg zelfs onderweg even te stoppen omdat ze bloemen rook en die wilde plukken. Wij hebben nog geen vaste fietsroutes, de meeste fietsmaatjes zijn goed bekend in de omgeving en zetten zelf een route uit. Onze gasten leren dankzij de duo fiets hun omgeving opnieuw kennen.” In de Week van de ontmoeting, 29 september tot en met 6 oktober, is er landelijk aandacht voor het thema  eenzaamheid. Zie www.eentegeneenzaamheid.nl.Deze week lanceert de gemeente Waalre de website: www.socialegidswaalre.nl. De activiteit Fietsmaatje vind je ook op deze site.

Uit de krant

Uit de krant