
Open Monumentendag in Waalre
Algemeen 333 keer gelezenWAALRE - Aankomende zondag is er in Waalre weer een Open Monumentendag. Dit jaar is door Europa Monumenten voor het thema ‘Duurzaam houdt het langst’ gekozen.
Door Wilma Stofmeel
Vijf locaties in Waalre zetten de deur open om belangstellenden te informeren over het gebouw of de locatie en hoe die bijdragen aan verduurzamen. De monumenten zijn gemakkelijk per fiets te bereiken. Het Comité Open Monumentendag slaagt er ieder jaar weer in een boeiende invulling van een thema te geven. Om 13.00 uur bijt villa Louise het spits af. Het aan de Eindhovenseweg gelegen gebouw is bij de inwoners van Aalst beter bekend als de villa van Duisenburgh. Daarnaast staat zijn buurman Het oude Raadhuis. Daar is nu restaurant Lugar in gevestigd. Een medewerker van Duisenburgh ontvangt belangstellenden en vertelt de geschiedenis van het monumentale pand.
Molen
Om 13.45 uur wordt de Aalstermolen opengesteld. In 1904 stond deze bergkorenmolen in een open, onbebouwde ruimte, buiten het dorp. De westenwind had er vrij spel. Nu is hij helemaal door woonwijk de Voldijn ingesloten. De molenaar is zelf aanwezig om uitleg te geven over het gebruik van de molen en om die te laten draaien.
Huis van Waalre
Om 14.30 uur bezoeken we Het Huis van Waalre. Daar worden we door een wethouder in het oude gedeelte van het gemeentehuis ontvangen. Dit mooie gebouw werd in 1930 gebouwd. In de nacht van 17 op 18 juli 2012 werd er een aanslag gepleegd en het oude gedeelte van het gemeentehuis in de as gelegd. Omdat dit gedeelte van het pand een rijksmonument was, werd er voor gepleit het gedeeltelijk te slopen en de muren te stutten. Daarna werd het weer in zijn oude glorie hersteld. In de tuin aan de achterkant van het Huis staat het beeld ‘de Wende’ gemaakt van de balken van het oude gemeentehuis.
Speeltuin
Om 15.30 uur wordt u in de Klimbim door een vrijwilliger verwelkomt, die uitleg geeft over het reilen en zeilen in de speeltuin. Dit jaar bestaat deze mooie grote speeltuin 60 jaar. Tot ver in de omtrek weten de mensen De Klimbim te vinden. Scholen houden er hun schoolreisje en de I.P.J. jeugdweek strijkt er eens per jaar, in de zomervakantie neer. Soms zijn er wel 1000 bezoekers op een dag, maar daar merk je bijna niets van. De Klimbim is een goed voorbeeld van verduurzaming. De speeltoestellen worden goed onderhouden en er wordt met duurzame materialen gewerkt. In het gebouwtje staat een houtkachel en op het dak liggen zonnepanelen.
Loon
Om 16.15 uur is het gehucht Loon het sluitstuk. Aan een driehoekig pleintje liggen zeven Kempische boerderijen, vijf daarvan tonen nog het oorspronkelijke langgeveltype. De oorsprong van het driehoekige plein is waarschijnlijk ontstaan door een driesprong van landwegen: De weg naar het westen (Timmereind) leidde naar de wei- en hooi landen in het beekdal. Aan de oostzijde liep de weg naar Waalre of hogere heide gebieden Ook daar wordt verteld over verduurzaming in onder andere de gevels. Veel boerderijen zijn er na een brand weer opgebouwd. In een aantal boerderijen is in de zijgevel een jaartalinscriptie gemetseld.
Volgorde
Het Comité Open Monumentendag heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat iedereen een bezoek kan brengen, voor welke volgorde er ook wordt gekozen. Het maakt niets uit, of u nu in Aalst of Waalre wilt beginnen.
De toegang is gratis, op de locaties verkoopt stichting Waalres Erfgoed boeken en publicaties.