Een gezellige kaartmiddag in het huiskamer-café van ASV in het Hazzo.
Een gezellige kaartmiddag in het huiskamer-café van ASV in het Hazzo.

‘t Hazzo vanaf september elke dag open voor senioren

Algemeen 321 keer gelezen

WAALRE - Ouderen moeten meer voor zichzelf opkomen, steeds meer gaat digitaal en niet iedereen kan daar goed mee uit de voeten. De kinderen werken allebei en wonen soms ver weg. Jonge buren zijn overdag niet thuis. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Aalster Senioren Vereniging (ASV) gaat dit aanpakken. In nauwe samenwerking met Senioren Vereniging Waalre en Kring Waalre wil het bestuur van ASV alle senioren uit Waalre verwelkomen in het huiskamer-café in het Hazzo aan de Trolliuslaan. Voorzitter Martin Asveld en Bert Baselmans, organisator van activiteiten, vertellen over de plannen.

Door Wilma Stofmeel

Martin Asveld benadrukt dat de doelstelling is, alle senioren te verwelkomen in het huiskamer-café. “Sinds de uitbraak van corona zitten veel senioren thuis in hun bubbel. Er heerste eerst een zekere angst om weer groepen mensen te ontmoeten. Nu de regels zijn versoepelt, blijven nog steeds veel mensen weg, ze gaan er niet graag meer op uit, maar dan vereenzamen ze en missen veel sociaal contact. Daarom willen wij het huiskamer-café, iedere dag voor iedereen openstellen. Kom ‘s morgens gezellig voor een kopje koffie of thee en een praatje. Er liggen verschillende kranten om te lezen. De middagen worden vaak met activiteiten gevuld. Iedereen vanaf 50 jaar en ouder is welkom. Je hoeft geen lid van de vereniging te zijn om deel te nemen aan onze activiteiten, maar als lid krijg je wel korting en dat kan soms interessant zijn. We organiseren lezingen, speciaal gericht op senioren. Zo hebben we laatst een symposium georganiseerd ‘Zorg en wonen’, waarbij de problemen op dat gebied werden geschetst. Er was een grote opkomst. Later in het jaar komt het vervolg daar op met hoe lossen we het op.”

Activiteiten

Bert Baselmans regelt al jaren uitstapjes met de bus en organiseert allerlei activiteiten. “Er is iedere dag wat te doen: op maandagmiddag is er koersbal en is er ruimte voor creativiteit, zoals handwerken. Dinsdag morgen is de Kwiek beweegroute. Dan loop je onder begeleiding van een vrijwilliger door de wijk. Je start bij het Hazzo. Onderweg gebruik je straatmeubilair zoals bankjes en lantarenpalen om daar oefeningen mee te doen. Na afloop drink je samen een kopje koffie in het huiskamer-café. Veel bewegen is belangrijk, daarom kun je op woensdagmorgen onder begeleiding sporten. Op donderdagmiddag is er rikken en jokeren met rond 16:30 friet eten. Dat kan ook als je niet wilt kaarten. De laatste vrijdag van de maand gaan we in Valkenswaard bowlen. Wie geen vervoer heeft wordt opgehaald.”

Volop plannen

Er zijn nog volop nieuwe plannen, zo vertelt Martin Asveld: “We hebben binnenkort op de woensdagen een lunch met aansluitend een spelletjesmiddag en andere activiteiten zoals lezingen en optredens. Er komt een tweede biljart bij, dat krijgen we van de eigenaren van Het Klooster. Als er belangstelling is organiseer ik een bridgecursus. De laatste woensdag van de maand is er kienen. Het is mogelijk een computercursus te volgen waarbij je de meest elementaire beginselen leert van met een computer werken. Je kunt hulp krijgen bij het invullen van de belastingpapieren. We gaan voorlichting geven over de mogelijkheden die er zijn bij de gemeente Waalre bij hulpvragen, wat Goed voor Mekaar precies doet en dat we kunnen helpen bij een keukentafelgesprek tussen WMO en de hulpvrager. Kortom, ik nodig graag alle senioren uit om te proeven, te ruiken en kennis te maken met ons huiskamer-café en alle activiteiten die we doen.”

Meer informatie over alles wat er te doen is, is te vinden op de website:
https://www.kbo-aalst.nl/weekprogramma-asv-2022

Archieffoto van 't Hazzo aan de Trolliuslaan in Waalre waar vanaf september senioren iedere dag terecht kunnen.

Uit de krant

Uit de krant