Logo weekbladdeschakel.nl


Nog een paar weken en dan gaat het echt gebeuren, Julia gaat in Afrika meewerken aan projecten. Foto: Theo van Sambeek.
Nog een paar weken en dan gaat het echt gebeuren, Julia gaat in Afrika meewerken aan projecten. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Julia is klaar voor Expeditie Zuid-Afrika

Vorig jaar vertelde Julia Bouwmans dat zij vanuit het Joris College mee mag doen aan 'Expeditie Zuid-Afrika 2018' van Stichting Vrienden van Bambanani. Met in totaal twintig leerlingen vertrekt ze op 2 februari naar de provincie Limpopo in Zuid-Afrika. Voor vertrek was er werk aan de winkel. De leerlingen moeten zelf de reis en het verblijf betalen en Julia bedacht verschillende projecten om het nodige geld bij elkaar te krijgen. Met de reis voor de deur zijn we benieuwd of ze de benodigde 2200 euro bij elkaar heeft gekregen. Enthousiast vertelt Julia ons daar over.

WAALRE - "Het leukste project was de hockeyclinic in oktober. Daaraan deden dertig kinderen van zes tot tien jaar mee. De clinic viel op 'Super Sunday'. Onze trainer van heren één deed de opwarming met ons. Dat vonden we al bijzonder. Samen met mijn teamgenoten verdeelden we de kinderen in vijf groepen. Ik had allerlei oefeningen op papier gezet en ieder groepje voerde dat onder leiding van ons team uit. Mijn moeder sponsorde bidons en energierepen en van de hockeyclub kregen we de lunch aangeboden. De bobotie-bestellingen in augustus leverde het meeste geld op. Men leverde een dag van te voren de ingrediënten aan en kwam het eten de volgende dag ophalen. Mijn oma in Oisterwijk maakte voor haar vrienden ook bobotie en sponsorde mij daar mee. De meeste inspanning kostte me het lopen van de Marathon van Lage Landen, maar die leverde een mooi bedrag op aan sponsorgeld. Het meeste werk met de laagste opbrengst was de rommelmarkt. Het kost veel tijd om spullen daarvoor te verzamelen, daarna sta je vanaf zes uur 's morgens bij een kraam. Die was gelukkig ook gesponsord. Uiteindelijk leverde dit na een hele dag daar staan honderd euro op. Dat viel wel tegen. De spullen die ik via Marktplaats verkocht, brachten meer op. Er is ook veel geld spontaan gedoneerd, onder andere naar aanleiding van het artikel in De Schakel. Eind oktober had ik het geld bij elkaar."

Het Joris College bereidt de leerlingen grondig voor op de reis. "We hebben verschillende voorlichtingsavonden gehad. De GGD kwam vertellen over de hygiëne: geen kraanwater drinken, niet eten bij stalletjes op straat. Neem een medicijnkit mee en je moet iedere dag malariapillen slikken. Ik ga één schoolweek missen en moet zelf met de betreffende docent regelen wanneer ik toetsen kan inhalen en of ik met huiswerk vooruit kan werken. Samen met mijn ouders ga ik de reisdocumenten in orde maken en dan ben ik er klaar voor."

Kijk ook op https://www.facebook.com/vriendenvanbambanani

6 reacties
Meer berichten

Shopbox